Moord en zuiveringen in Kirgizië

In de Kirigizische hoofdstad Bisjkek is gisteren een maffiabaas doodgeschoten die vorige maand tot lid van het parlement werd gekozen. Dat gebeurde enkele uren nadat president Bakijev de bezem had gehaald door het landbestuur, in een poging een eind te maken aan de politieke onrust in zijn land.

Maffialeider Ryspek Akmatbajev werd gisteren doodgeschoten toen hij in Bisjkek een moskee verliet. Er werden vanuit een auto 31 schoten op hem afgevuurd. De daders ontkwamen. Volgens sommige bronnen werden bij de aanslag drie kinderen gedood, maar dat is door de politie niet bevestigd.

Akmatbajev werd in april bij een tussentijdse verkiezing in het parlement gekozen, maar omdat hij nog is verwikkeld in een proces – hij wordt verdacht van drie moorden – mocht hij zijn zetel in het parlement nog niet innemen.

Eerder gisteren had president Koermanbek Bakijev vergaande zuiveringen doorgevoerd in de leiding van zijn land. De leider van de presidentiële staf, de chef van de Nationale Veiligheidsdienst, de Staatssecretaris – een hoge staatsambtenaar –, de minister van Landbouw en de eerste vice-premier werden ontslagen of gedegradeerd.

Met die wijzigingen wil Bakijev tegemoet komen aan eisen van de oppositie, die al weken demonstreert tegen de regering. Vooral de chef van de Nationale Veiligheidsraad, Tasjtemir Aitbajev, stond in het middelpunt van de kritiek van de betogers. Hij zou in gebreke blijven bij de door Bakijev beloofde bestrijding van de georganiseerde misdaad en hij zou prominente opposanten bespioneren.

De regering probeerde eerder de angel uit het protest van de oppositie te halen door af te treden, maar het ontslag van dertien van de vijftien ministers werd door president Bakijev geweigerd. De oppositie heeft voor 27 mei een nieuwe grote demonstratie uitgeschreven . Het is nog niet duidelijk of die betoging doorgaat nu president Bakijev concessies heeft gedaan door een aantal prominente medewerkers te ontslaan.