Meteoriet is mysterie

In een inslagkrater in de Kalahari-woestijn in Zuid-Afrika is een 25 centimeter grote meteoriet gevonden van 145 miljoen jaar oud. Dat rapporteren wetenschappers vandaag in het tijdschrift Nature. De vondst is zeer bijzonder. De Marokweng-krater, met een diameter van 160 kilometer een van de grootste ter wereld, is indertijd getroffen door een asteroïde met een omvang van 5 à 10 kilometer. Normaliter is de klap bij zo’n inslag zo groot dat de meteoriet geheel smelt, verdampt en samenvloeit met het materiaal van de inslagkrater. Maar deze meteoriet is, samen met kleinere fragmenten, bij een boring op 770 meter diepte in de krater aangetroffen. Waarom ze de hitte van de inslag hebben overleefd is onduidelijk. De chemische samenstelling van de meteoriet wijkt licht af van die van eerder gevonden meteorieten, die maximaal enkele duizenden jaren oud zijn. Dat roept de vraag op of meteorieten in de loop der tijd van aard zijn veranderd.