Lite Side-festival ‘boost’ imago Arabische cultuur

De immigrant Gail Pilgrim heeft genoeg van de Nederlandse hokjesgeest.

Haar festival, dat vanavond begint, moet de culturen van oost en west gaan mengen.

Oriental Underground in Europe. Het zou de titel kunnen zijn van een geheim CIA-rapport over Al-Qaeda-cellen. Niets is minder waar. Al-Qaeda, daar gaat het Lite Side festival „helemáál niet over”, vertelt artistiek directeur van het festival Gail Pilgrim in een Amsterdamse café.

Pilgrim wil met het nieuwe, vier dagen durende festival in Amsterdam de kijk op de Arabische cultuur in Europa juist verlossen van gangbare zwarte associaties met terreur. Pilgrim: „Het Lite Side Festival is nodig voor een opvijzeling van het imago en voor een lichtere kijk. De light side, dus.”

Ook het motto Oriental Underground in Europa blijkt geen holle frase. Hippe artiesten – niet uit de mainstream maar uit de underground scene – zullen het festivalpodium betreden. Veel van de performers zijn geboren in het Midden-Oosten, wonen al jaren in West-Europa en studeerden aan Europese universiteiten. Ze strijken nu neer in Amsterdam om hun gemixte identiteit in kunstvorm aan het licht te brengen.

Mengen: dat is dan ook de kern van Lite Side volgens Pilgrim – zelf een migrant uit Australië. Daarom dragen de stand up-comedians, die vrijdagavond optreden, niet alleen namen als Rachid Larouz, Soundos Al Ahmadi maar ook Tim Fransen en Bram van de Velde. Excuusautochtonen? Nee, zegt Pilgrim. Zij verwacht dat Hollandse en Arabische artiesten beide hun eigen achterban meebrengen die op Lite Side ook weer mixen.

Een van de kunstenaars die het kernthema ‘mengen’ uit moet dragen, is de Marokkaans-Nederlands modeontwerper Aziz Bekkaoui. Hij verzorgt vanavond in het Rozentheater de opening van het festival. De kunstenaar, onder meer bekend van de modeshow Times Burka Square, zal vanaf acht uur zestig man het podium op sturen. Dansers, politici, travestieten en zangers bevolken om de beurt kort het podium om een eigen act weg te geven. In de aangrenzende Club More begint kort daarna een dansfeest, met deejays en veejays uit – hoe kan het anders – west en oost.

Ook na donderdag staat de bezoeker veel gemix te wachten. Op zaterdag bijvoorbeeld verwerkt de Turk Ziya Azazi moderne dansstijlen in een traditioneel Turkse soefi-dans. Voortdurend draait Azazi om zijn as, zoals de Turkse dansers deden om in contact te komen met hogere krachten, totdat westerse dansvormen de overhand nemen. Zondag kunnen bezoekers tijdens een workshop zelf de draaidans beoefenen.

Diezelfde zondag, de slotdag, komt verbaal talent aan bod. „Pittige en poëtische vrouwen voeren het woord”, aldus de flyer. Medeorganisator die dag is Maghrebia.nl, het online ‘magazine voor de zelfbewuste vrouw’. Hoofdredacteur Samira El Kandoussi – volgens Gail Pilgrim „een enorm pittige dame” – zal een gedicht voordragen over een Marokkaans straatschoffie. El Kandoussi: „Een straatschoffie is ook een jongen met een hart, met een vriendin. Ik lees het voor als zijn vriendinnetje.” Op donderdag zal zij de opening bijwonen.

El Kandoussi heeft Aziz Bekkaoui nooit zien optreden, maar heeft goede verwachtingen: „Hij is universeel in zijn hoofd. Dat is in mijn optiek ook de realiteit. Een cd met koranmuziek past prima in de cd-box naast Sean Paul en Beyoncé.” Ook El Kandoussi wil de zonnige kant van immigratie benadrukken. „Ik ga niet verdedigen dat we geen terrorist zijn. Het festival zit niet in problematische sferen.”

Buiten het Rozentheater gaan die ‘problematische sferen’ onverstoord verder. Een paar tramhaltes verderop, bij poppodium De Melkweg beantwoorden sociologen, politici en ambassadeurs zondag de vraag: moeten we bang zijn voor de opkomst van de moslimbroeders? Inderdaad, het Lite Side Festival van Gail Pilgrim komt niet uit te lucht vallen.

Ga naar www.liteside.nl voor meer festivalinformatie. Op www.aziz.nl meer over de artiest van vanavond.

    • Ingmar Vriesema