Lammetjespap

Voor 4 personen:25 gram rijstebloemsnufje zout25 gram suiker 2 1/2 dl melk1/4 stokje vanille, gespleten en merg eruit geschraapt1 eierdooier1/2 dl slagroom, stijfgeklopt1 dessertlepel goede Kirsch (facultatief)

Als ik vroeger ziek was, kookte mijn moeder altijd lammetjespap voor me. Niet met bloem, maar met rijstebloem, want dat was lichter verteerbaar. Om de pap extra lekker te maken en van iets meer voedingsstoffen te voorzien, roerde ze er nog een eidooier door. Wie nog een tandje hoger gaat en wat vanille meekookt en na afkoeling de pap verluchtigt door er wat stijfgeklopte slagroom door te roeren, komt ongemerkt bij de toetjes terecht.

Deze luxe lammetjespap wordt in de patisserie ‘Crème Suisse’ genoemd; gaat er ook nog een scheutje Kirsch door dan wordt het ‘Crème Plombière’. Serveer deze opgepimpte pap bij warme appeltaart, chocoladetaart of – wat ik zelf erg lekker vind – bij compote van geweekte en gekookte zuidvruchten zoals abrikozen of pruimedanten.

Bereiding: Vermeng in een pan met dikke bodem de rijstebloem met zout en suiker. Roer er dan bij kleine beetjes tegelijk de melk door tot een glad mengsel is verkregen. Voeg het merg uit het vanillestokje toe.

Breng dit mengsel al roerend aan de kook en laat het op laag vuur 5 minuten doorkoken, of tot de rijstebloem gaar is en een dikke crème is verkregen. Blijf wel continu roeren en laat de lepel goed over de bodem van de pan schrapen zodat de crème niet aankoekt. Neem de pan na de aangegeven tijd van het vuur, roer de eierdooier razendsnel door de hete crème tot de dooier volledig is geabsorbeerd en zet de pan terug op laag vuur.

Laat de crème nog 2 minuten flink roerend doorwarmen zonder te laten koken. Zet de pan in koud water en blijf de crème roeren tot ze volledig is afgekoeld. Doe de koude crème over in een schaal en roer er de geslagen room door. Voeg de kirsch of een likeur naar wens toe. Metamorfose compleet.

Florine Boucher

Morgen: simpel soepje.

    • Florine Boucher