Laatste Appel op zegel van 39 cent

De schilder Karel Appel heeft kort voor zijn dood een postzegel voltooid. De zegel komt 1 september uit, bij de opening van een tentoonstelling over beeldende kunstenaars en postzegels. Dit heeft TPG Post vanmorgen gemeld.

„Door een speling van het lot hebben wij de laatste Appel in ons bezit”, zegt een woordvoerder van TPG. Karel Appel overleed vorig week woensdag op 85-jarige leeftijd en is gisteren in stilte begraven op een geheime plek.

Twee weken voor zijn dood heeft Appel volgens TPG het ontwerp voor de zegel goedgekeurd. Het gaat om een krijttekening in primaire kleuren, vertelt een woordvoerder: „Je ziet twee fantasiefiguurtjes, die in elkaar grijpen – heel eenvoudig en heel ontroerend.”

TPG geeft nog geen afbeelding van de Appel-zegel vrij, mede omdat de zegel nog niet klaar is. De postzegel wordt gepresenteerd bij de tentoonstelling Kunst om te versturen, die TPG maakt in samenwerking met museum Escher in het Paleis in Den Haag. Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de vormgevingsopdrachten die de toenmalige PTT zo’n honderd jaar geleden aan kunstenaars begon te verstrekken. Te zien is onder meer werk van architect K.P.C. de Bazel en beeldend kunstenaar Peter Struycken.

Speciaal voor deze tentoonstelling vroeg TPG Post Karel Appel vorig jaar een postzegel te maken. „Hij heeft er met tussenpozen aan gewerkt, omdat zijn gezondheid toen al zwak was”, zegt de TPG-woordvoerder. Enkele weken geleden was het klaar: „Toen heeft Appel ook de door hem gemaakte cijfers en letters ingeleverd.”

De postzegel van 39 cent wordt uitgegeven in een serie van drie identieke zegels. Wie drie ansichtkaarten koopt, krijgt de zegels van Appel er gratis bij. De zegels zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar.

    • Karel Berkhout