Inzet agenten in Duitsland blijft beperkt

De Nederlandse politie heeft geen extra bevoegdheden in Duitsland tijdens het wereldkampioenschap voetbal, dat daar op 9 juni begint.

Een politieverdrag tussen Nederland en Duitsland dat daarin voorziet, zal op zijn vroegst pas midden juni door de Eerste Kamer worden geratificeerd, omdat minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) een verzoek tot spoedige behandeling niet naar de Eerste Kamer stuurde.

Volgens het verdrag kunnen Nederlandse agenten in Duitsland met hun eigen wapenuitrusting en uniform optreden, onder Duits commando – andersom geldt dit voor Duitse agenten in Nederland. Ook mogen de landen verdachten tot 150 kilometer over de grens achtervolgen.

Op 2 maart 2005 werd het verdrag ondertekend in Enschede. Bijna een jaar later, op 21 februari 2006, stuurde minister Remkes een brief naar de Tweede Kamer met een verzoek tot spoedige ratificatie van het verdrag, zodat het nog voor het WK in werking kon treden. Toch zal dit niet gebeuren, omdat de stemming daarover in de Eerste Kamer op zijn vroegst op 13 juni dient. De Tweede Kamer stemde eind april al in met het verdrag. Omdat het Duitse constitutionele hof voorschrijft dat het verdrag pas rechtsgeldig is als het in Nederland door beide Kamers is geratificeerd, kan het dus nog niet worden gebruikt.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het zo lang geduurd omdat de regering een „uitdrukkelijke manier van goedkeuring wilde”. Daardoor was onder andere een advies van de Raad van State noodzakelijk. Waarom het verzoek tot spoedige behandeling pas eind februari naar de Tweede Kamer is gestuurd, en niet naar de Eerste Kamer, is onduidelijk.

Senator Van de Beeten (CDA), voorzitter van de commissie in de senaat die het verdrag moet goedkeuren, verbaast zich daarover. „Ik vind het vreemd dat het ministerie ons dit niet heeft laten weten”, aldus Van de Beeten. Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken noemt het „jammer” dat het verdrag niet voor het WK ingaat.

Cees den Bakker van het Nederlands Politie Instituut vindt het geen groot probleem. „We kunnen supporters wel aanspreken, alleen kunnen we niet optreden, dat zullen de Duitsers doen.” Nederland heeft nu andere afspraken gemaakt met de Duitsers. De Nederlandse politie zal de Duitse politie ondersteunen en adviseren. In uniform maar zonder wapen.

    • Huib Modderkolk