‘In hele EU op straat Engels spreken’

Naam: Marco Haasjes (34)

Woonplaats: Breda

Beroep: accountmanager

Vindt: de EU een goede zaak en wil meer Europese samenwerking.

Marco Haasje Foto Bas Czerwinski 09-05-2006, ROOMSDONKSVEER. MARCO HAASJES FOTO BAS CZERWINSKI
Marco Haasje Foto Bas Czerwinski 09-05-2006, ROOMSDONKSVEER. MARCO HAASJES FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Hoe moet het verder met de EU?

„Die Europese grondwet moet er alsnog komen. Hoe? Tsja, goede vraag. Ze moeten gewoon proberen die grondwet alsnog door te drukken, ook al zal dat lastig worden. Maar we moeten toch vooruit in Europa.”

Wat vindt u goed aan de EU?

Nou, ik vind er heel veel slecht aan hoor. Met al die verschillende culturen en meningen is de communicatie natuurlijk moeilijk. Maar gezamenlijk één pact vormen is goed. We moeten economisch tegenwicht bieden tegen China en de VS. Maar ook op het gebied van de integratie van buitenlanders kunnen we bijvoorbeeld samenwerken. En militair ook, ja we moeten uiteindelijk één EU-leger maken. Als je toch met de EU bezig bent, moet je het goed doen.”

Wat vindt u slecht aan de EU?

„Al die belangenverstrengeling. En er worden veel verkeerde wetten aangenomen. Zoals met die luchtvervuiling, waardoor Nederland niet meer kon bouwen. Daar was slecht over nagedacht. Dat gebeurt te vaak en schaadt het vertrouwen in de politiek.”

Stel dat de meeste EU-landen de bestrijding van terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit op een manier willen doen die Nederland niet bevalt. Moet Nederland dan toch akkoord gaan?

„Nee, dat niet. Onze politici moeten wel de Nederlandse belangen verdedigen in Brussel. Tsja, misschien heeft het gewoon meer tijd nodig. Volgens mij begint het bij de taal. Wat mij betreft gaan we in de hele EU Engels spreken, ook op straat.”