‘Hockeyers weg bij Playstation’

Een gasttraining op de velden van Hurley, afgesloten met ‘een typisch Argentijnse barbecue’ in aanwezigheid van de ambassadeur uit het Zuid-Amerikaanse land. Zo werd gisteravond het startsein gegeven voor een werkmaatschappij, van en voor de in Nederland spelende tophockeyers uit Argentinië.

Onder de naam ‘Argentina Titans’ hopen de hockeyavonturiers zichzelf de komende maanden aan de man te brengen, onder meer door het verzorgen van clinics waarbij ‘de specifieke Zuid-Amerikaanse hockeybeleving én de Argentijnse cultuur naar voren komt’.

Initiatiefnemer is Adel Fuentes, trainer-coach van het zondag gedegradeerde Laren, die zelf Spaanse wortels heeft. „Die jongens en die meiden moeten meer doen dan alleen maar achter hun Playstation zitten, en incidenteel een traininkje geven”, zegt hij. „Ze moeten iets ondernemen, werken aan hun maatschappelijke toekomst. Nu kunnen ze redelijk rondkomen van hetgeen ze in Europa verdienen, maar eens houdt het op. Wie wel eens in Argentinië geweest is, beseft dat je daar maar beter goed uitgerust op de arbeidsmarkt kan verschijnen. Zo niet, dan wacht de ellende.”

Tien Argentijnen (negen mannen, één vrouw) speelden dit seizoen in de Nederlandse hoofdklasse. Zes van hen – van wie er twee tussentijds vertrokken – verdedigden de kleuren van Laren. Het bezorgde de club uit ’t Gooi, tot ergernis van Fuentes, de bijnaam ‘Larentinië’.

Van dat stigma komt de club voorlopig niet af. Gisteren werd bekend dat Matías Vila van Tilburg (drie Argentijnen) overstapt naar Laren, ook al speelt de club komend seizoen een niveau lager. „Matti heeft heel duidelijk voor het geld gekozen”, zegt Tilburg-coach Sjoerd Marijne. „Hij moet aan zijn toekomst denken, en Laren is bereid om diep in de buidel te tasten.”