Het online videovirus

Videowebsites zijn in korte tijd veel populairder geworden dan fotowebsites.

Youtube.com krijgt een hoop navolging van andere sites waar je films kunt delen.

Videowebsites zijn in korte tijd veel populairder geworden dan fotowebsites. Youtube.com krijgt een hoop navolging van andere sites waar je films kunt delen.

Hoeveel flauwe homevideo’s, sportbloopers en bizarre Japanse tv-fragmenten kan een mens verdragen? Blijkbaar heel wat, want videowebsites als Youtube.com (vrij vertaald: je eigen tv-station) trekken meer dan dertig miljoen internetters per dag. Op deze site, en vele andere, kunnen gebruikers filmpjes met elkaar delen en beoordelen. Het delen van bewegende beelden via het web is in korte tijd veel populairder geworden dan het aanmaken van online fotoalbums.

Vorig jaar waren alle blikken nog gericht op Flickr.com, dé site om snel foto’s te delen met een grote groep geïnteresseerden. Maar bewegende beelden trekken veel meer publiek: de bezoekcijfers van de Amerikaanse site Youtube.com zijn inmiddels twee keer zo hoog als Flickr.com, de best bezochte fotosite (zie tabel).

Youtube.com is vooral in trek omdat het gratis, advertentie-vrij en makkelijk is; wie zich heeft ingeschreven kan meteen films uploaden, die automatisch omgezet worden in het flash video-formaat. De site is interactiever dan veel concurrenten, omdat bezoekers elke film kunnen beoordelen en van commentaar en tags (trefwoorden) kunnen voorzien. Zo ontstaan gemeenschappen van mensen die dezelfde films leuk vinden. Deze formule lijkt sterk op Flickr.com, waar groepjes gelijkgezinden samen foto's kijken.

Youtube is een first mover, de eerste website die met dit concept begonnen is en zo een grote groep gebruikers bindt. Dat haalt een andere videowebsite niet zo snel in, schrijven web-experts van News.com en Wired.com. Desondanks wordt het succes van Youtube.com driftig gekopieerd. Blijkbaar zijn bandbreedte en opslagruimte geen struikelblok meer om de relatief zware videobestanden over het web te versturen.

Systeembeheerders van bedrijfsnetwerken kunnen in ieder geval opgelucht adem halen: wie een collega op een leuk filmpje wil wijzen, hoeft het bestand niet in een loodzwaar mailtje te pakken. In plaats daarvan is een enkele link voldoende. Zo werd ook de viral video geboren, een filmpje dat volgens Youtube-concurrent Ifilm.com zo hilarisch is dat je er al je vrienden en kennissen wel mee lastig moet vallen. Ook armlastige websites die af en toe een filmpje hosten zijn blij met videosharing: door gebruik te maken van de diensten van een gratis Youtube-account hoeft er niet meteen geïnvesteerd te worden in kostbare bandbreedte of een streaming videoserver.

Wat is er te zien op al die persoonlijke televisiestations? De liefhebbers van kwaliteits-tv zullen op Youtube.com niet zo snel aan hun trekken komen. De meeste filmpjes komen uit de categorie spectaculaire ongelukken, pratende huisdieren, blote borsten en hier en daar wat leuke parodieën. Wie goed zoekt vindt altijd wel een paar pareltjes van kleine filmmakers of flash-animatoren. Lange speelfilms kom je op Youtube en soortgelijke amper tegen: een webclip moet krachtig zijn, en niet langer dan een paar minuten.

De technische drempel om een zelfgemaakte video online te zetten is niet hoog. Een webcam of gsm met videocamera is al voldoende, want beeldkwaliteit heeft op internet bepaald geen prioriteit. Nederlandse jongeren zijn nog een beetje huiverig om hun eigen films online te zetten, zegt Esther Langerhorst, jongeren-expert van MTV Networks. „Uit onze laatste onderzoeken blijkt dat jongeren het wel spannend en leuk vinden om filmpjes van anderen te bekijken, maar zelf zijn ze er nog niet zo actief mee.” Twee Nederlandse meisjes wonnen onlangs wel een editie van Google Idols, een talentenjacht van video.google.com, met een zelf ingezonden filmpje.

Er zijn opvallend veel muziekclips op de videowebsites te vinden. Music Video is de best gevulde rubriek van Youtube.com, en bestaat grotendeels uit slechte, illegale kopieën van videoclips. De rechten van die clips liggen bij platenmaatschappijen, en niet bij de muziekstations waarvan ze gekopieerd zijn, legt Njusja Andersen, manager van MTV Networks uit. „We weten wel dat jongeren internet graag gebruiken om tv te kijken. Daar richten we ons aanbod ook op in; de laatste videoclip van U2 kreeg zijn primeur op onze website en binnenkort hopen we de meeste uitzendingen ook via het web te doen.” De videostream van TMF trekt inmiddels al 2,5 miljoen bezoekers per maand.

Illegale videoclips worden automatisch verwijderd, beloven zowel Youtube.com als video.google.com. Maar Nederlandse pophelden worden in Amerika nog niet herkend: een illegale kopie van Frans Bauer met Kabouter Plop is nog gewoon in Google’s videozoekmachine te vinden.

    • Marc Hijink