Gezond shoppen en gezondheid scannen

Op de parkeerplaats van een supermarkt in Emmen stond gisteren een trailer waar winkelend publiek een gezondheidstest kon laten doen. „Bier is een dikmakertje.”

Bloeddrukmeting bij de supermarkt. De gezondheidstest kost 25 euro. Foto Sake Elzinga Nederland - Emmen - Drenthe - 10-05-2006 De Keurcompagny, met de mobiele wagen bij supermarkt super de Boer . Mensen kondenn zich voor 25 euro laten keuren en een medisch paspoort krijgen. Foto: Sake Elzinga
Bloeddrukmeting bij de supermarkt. De gezondheidstest kost 25 euro. Foto Sake Elzinga Nederland - Emmen - Drenthe - 10-05-2006 De Keurcompagny, met de mobiele wagen bij supermarkt super de Boer . Mensen kondenn zich voor 25 euro laten keuren en een medisch paspoort krijgen. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

Zijn cholesterol, glucosewaarde en bloeddruk zijn in orde, maar A. Veldman (48) moet wel meer groente en fruit eten. En een paar kilo afvallen, zo luidt het advies van verpleegkundige L. van Veldhuizen van KeurCompany.

„Met uw lengte van 1,86 is 92 kilo iets te zwaar.” Ja, hij drinkt gemiddeld een paar flesjes bier per dag. Van Veldhuizen: „Bier is een dikmakertje.”

Veldman was een van de 22 mensen die gisteren een health scan ondergingen in een witte trailer die op de parkeerplaats van Super de Boer in de Emmer nieuwbouwwijk De Rietlanden stond. KeurCompany, een dochter van ArboNed, biedt de gezondheidstest – meting van cholesterol, glucose, bloeddruk en een vragenlijst aan de klant over voedingsgewoonten, leefstijl en voorkomende ziekten in de familie – aan het winkelend publiek aan voor 25 euro.

Veldman stapt met zijn rode gezondheidspas tevreden uit de gezondheidsbus. „De cijfers zijn goed.” Zijn gezondheid testen vindt hij een goede zaak. „Daarvoor stap ik niet zo snel naar mijn huisarts.” De gezondheidscheck is voor KeurCompany zelf ook een test om te kijken of er animo voor is. De komende weken parkeert de bus ook bij Super de Boers in Coevorden, Dongen en Hendrik Ido Ambacht.

Ondanks posters in de winkel, door caissières uitgedeelde folders en een gastvrouw die de supermarktklanten in witte jas bij de ingang aanspreekt, bleef het gistermiddag erg rustig in de bus. Slechts twee klanten in twee uur. Gastvrouw Dineke van Bale benadert alleen mensen van onder de 55 jaar, en geen jongeren. „Mensen die ouder zijn, staan vaak al onder medische behandeling en onder de 35 jaar voelen ze zich nog jong en gezond.”

Ze vraagt R. Wanders, die bij de ingang van de winkel zijn vrouw opwacht, tevergeefs of hij zijn gezondheid wil laten testen. „Ik hou dokters het liefst ver van me”, is zijn droge commentaar. Bovendien heeft hij niets op met bloedprikken. En hij voelt zich gezond, dus waarom zou hij? Zijn vrouw heeft evenmin belangstelling. „Ik ga liever naar mijn huisarts.” En de preventieve factor? „Ach, je kunt niet alles checken.”

Ook G. Huigen is niet te porren voor een bezoekje aan de bus. Zeis tien maanden geleden bevallen en naar eigen zeggen „genoeggemedicaliseerd”. „Maar je kunt zo veel dingen voor zijn”, probeert Van Bale. „Is uw cholesterol weleens getest?” Dat is het niet. Van Bale: „Mag ik u een foldertje meegeven?” Desgevraagd zegt Huigen dat ze de health scan op zichzelf prima vindt. „Hij is laagdrempelig, maar ik kan er ook voor naarmijn huisarts. En als er dan iets aan de hand is, kan hij direct maatregelen nemen.” Als ze hoort dat de gezondheidstest 25 euro kost, onderstreept ze dat ze dan in elk geval naar haar eigen dokter stapt.

Bij de bus blijft het stil. De dagscore van gisteren: 23 klanten en acht reserveringen voor de komende twee dagen. Projectleider Paul van Strien van KeurCompany is „dik tevreden”. „In de ochtenduren hadden we zelfs een wachtlijstje. Ik denk dat mensen gistermiddag lekker in de zon zaten.” Hij beschouwt de gezondheidstest als aanvulling op het werk van de huisartsen. „Ze zeggen zelf dat ze het te druk hebben voor preventie. En bovendien krijg ik ze zelden aan de lijn.” Een laagdrempelige health check kan dan, zeker als hij elk jaar wordt uitgevoerd, handig zijn.

Hij wil toe naar een test in de supermarkt zelf. „Misschien in een aparte kamer, die we eens in de maand kunnen afhuren.” Het liefst ziet hij dat er samen met Super de Boer een gezondheidsspaarsysteem wordt ingevoerd. „Mensen krijgen dan gezondheidszegels, als ze gezonde producten kopen. Daarmee kunnen ze een gratis gezondheidscheck laten uitvoeren.”

    • Karin de Mik