Geen grote overnames voor bank en verzekeraar ING

Bank- en verzekeringsinstelling ING streeft ernaar op eigen kracht te blijven groeien. Grote overnames „hoeven voor ons niet” zei bestuursvoorzitter Michel Tilmant vanmorgen bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Het concern maakte in de maanden januari, februari en maart een winst van 2 miljard euro. Ruwweg 55 procent van de winst werd gerealiseerd door het bankbedrijf. De overige 45 procent kwam op het conto van de verzekeringspoot.

„Voor grote overnames moet veel extra geld worden betaald. Die toegevoegde waarde scheppen we liever met wat we al hebben”, zei Tilmant. „Natuurlijk kruipen Europese partijen in de toekomst naar elkaar toe. Maar nu zien we geen beweging. Mocht dat later wel zo zijn, dan zorgen we ervoor dat we de boot niet missen”, zei Tilmant.

De topman noemde de miljardenwinst „een sterk begin van het jaar”. Het cijfer was beter dan de gemiddelde verwachting van analisten. Vooral de consumentenbank draaide beter dan in het vergelijkbare kwartaal van vorig jaar. ING profiteerde van klanten die hypotheken oversloten wegens de lage rente. Ook de spaardersmarkt in Nederland en België was gunstig, aldus de bankverzekeraar. De winst bij consumentenbankieren kwam bijna de helft hoger uit op 566 miljoen euro.

De kantoorloze bankformule ING Direct haalde in het eerste kwartaal 1,1 miljoen nieuwe klanten binnen. Inmiddels heeft ING Direct 15,8 miljoen klanten. De internetbank verbeterde haar resultaat met ruim 28 procent naar 163 miljoen euro.

Met verzekeringsproducten werd 929 miljoen euro verdiend, 8 procent meer dan vorig jaar. Vooral de winst in opkomende markten in Azië groeide snel. In Europa daalde de winst van de verzekeringstak met een vijfde. Dat kwam door afboekingen op beleggingen voor levensverzekeringen in Nederland.

Op de beurs steeg het aandeel ING vanochtend met 2 procent naar 33,80 euro.