Geen afscheid in schoonheid

Steve McClaren kon Middlesbrough geen Europese trofee bezorgen.

De club van de nieuwe Engelse bondscoach werd afgestraft door Sevilla.

Enzo Maresca maakt zijn tweede doelpunt voor Sevilla en viert feest voor de supporters van de Spaanse club. Foto Reuters Maresca of Sevilla celebrates in front of Sevilla supporters after scoring against Middlesbrough during the UEFA Cup final soccer match in Eindhoven, Netherlands, May 10, 2006. REUTERS/Kai Pfaffenbach REUTERS

Steve McClaren moet afscheid nemen van zijn club Middlesbrough zonder grote trofee. Het team van de nieuwe Engelse bondscoach was gisteravond in de finale van het UEFA-Cuptoernooi in het Philipsstadion in Eindhoven volledig kansloos tegen een sterker en creatiever FC Sevilla. Met drie doelpunten in de slotfase werd het nog een ware afstraffing: 4-0. De feestende Spanjaarden ontrolden een spandoek met ‘Somos grandes’ (wij zijn groot). De Engelsen namen het verlies sportief en zingend op in het besef dat zelfs het bereiken van de finale al een hele prestatie was.

Voor McClaren was het een droevig afscheid na een turbulent seizoen. In februari nog kreeg hij de volle laag van de fans in het Riverside Stadium, bijna letterlijk. Na de met 0-4 verloren wedstrijd tegen Aston Villa trotseerde een boze fan de stewards om het veld over te steken en zijn seizoenskaart woest richting de coach te gooien. Ook een 7-0 bolwassing bij Arsenal, die andere Engelse club die volgende week in een Europese finale staat, zorgde voor een diepe vertrouwenscrisis bij Middlesbrough. De club vond net op tijd de juiste vorm terug om niet tot op het einde van de competitie tegen de degradatie te moeten vechten. Middlesbrough eindigde dit weekend als veertiende in de Premier League, met de helft van de punten van landskampioen Chelsea en met slechts elf punten meer dan het gedegradeerde Birmingham City.

Ook het Europese avontuur van Boro liep niet helemaal over rozen. Zowel in de kwartfinale tegen het Zwitserse FC Basel als in de halve eindstrijd tegen het Roemeense Steaua Boekarest balanceerde het team op de rand van de uitschakeling. Telkens haalde het team dat in de groepsfase nog 0-0 speelde bij AZ een achterstand van drie goals op, telkens in de slotminuten. De held van de halve finale was de Italiaan Massimo Maccarone, nochtans een flop sinds hij overkwam van Empoli. Hij scoorde zowel tegen Basel als Steaua in de laatste minuut de goal van de kwalificatie. Hij begon gisteren op de bank maar oogstte een dankbaar en hoopvol applaus van de Middlesbrough-aanhang toen hij in het begin van de tweede helft mocht invallen.

McClaren blijft door de nederlaag ‘die hoofdcoach die nog nooit een grote prijs heeft gewonnen’. In eigen land krijgt hij vaak kritiek voor zijn behoudende en on-Engelse manier van spelen. Zijn aanstelling door de Engelse voetbalbond als opvolger van Sven-Göran Eriksson als bondscoach werd dan ook niet op alle banken met gejuich ontvangen onthaald. Veel Engelsen vragen zich af of dit de coach is die het nationale elftal succes kan bezorgen.

Gisteravond speelde Middlesbrough voor het laatst onder leiding van McClaren dan wel weer very British, met enthousiasme maar ook weinig overleg. George Boateng probeerde bij momenten wel geduldig en sober te regisseren, maar de Nederlander leed ook meer dan nodig balverlies. Middlesbrough probeerde met lange halen naar voor Sevilla te verontrusten, maar kon de spitsen Mark Viduka en Jimmy Floyd Hasselbaink nooit in een goede positie brengen. De Australische spits knalde net na rust de mooiste kans van de wedstrijd van dichtbij op doelman Palop. In de eerste helft kon het team enkel bij standaardsituaties wat dreigen, met een vrije trap van de bij Barcelona doorgestuurde Braziliaan Fabio Rochemback als zeldzaam wapenfeit.

FC Sevilla had bijna voortdurend het beste van het spel en creëerde ook de betere kansen. Al in de eerste tien minuten moest de Australische nationale doelman Mark Schwarzer ingrijpen. Net toen de Engelse club ambieerde om wat meer op de helft van Sevilla te spelen, sloegen de Spanjaarden in de 26ste minuut toe. De Braziliaan Luis Fabiano mocht volledig vrijgelaten door Gareth Southgate een gave voorzet van zijn landgenoot Daniel Alves binnenkoppen. Het was een verdiende voorsprong voor de meest creatieve ploeg, hoewel ook Sevilla niet bepaald het doel van Schwarzer belegerde.

Na de rust werd het spel feller en beter, vooral omdat Middlesbrough moest aanvallen. Na de misser van Viduka waren de betere kansen opnieuw voor een scherp counterend Sevilla, maar Luis Fabiano miste zijn kopbal en Adriano, nog een Braziliaan, krulde een bal net naast.

Al snel moest het grotere gevaar weer van hoekschoppen en vrije trapen komen. Hasselbaink mikte de bal bij een vrije trap net te hoog en Viduka knalde van ver vlak naast. Maar een spectaculaire terugkeer zat er deze keer niet in voor McClarens team. Toen doelman Schwarzer een inzet van de ingevallen Malinees Frederic Kanouté niet onder controle kreeg en Enzo Maresca een kwartier voor het einde van dichtbij de 2-0 kon intikken, geloofden zelfs de meest fanatieke supporters niet meer in een herhaling van het Europese mirakel. Diezelfde Maresca mocht er ook nog 3-0 van maken en Kanouté maakte het feest compleet met het vierde Spaanse doelpunt.

    • Dirk Vandenberghe