Galerieselectie

Drastic DrawingOnder de titel Drastic Drawing brengt Dubbeldee galerie werk van vijf tekenaars bijeen. Janpeter Muilwijk creëert zijn eigen universum met larfachtige figuren die door de ruimte zweven. Robbie Cornelissen maakt reusachtige potloodtekeningen die tot de laatste centimeter zijn volgekrast. En Paul Nassenstein maakt onnavolgbare voorstellingen vol surrealistische gebeurtenissen: een racistische dictator die wordt voortgeduwd door grote zwarte verplegers bijvoorbeeld. Ook met werk van Mariëtte Rensen en B.C. Epker.

Drastic Drawing. 13 mei t/m 10 juni in Dubbelbee galerie, Gerard Doustraat 142-144, Amsterdam. Wo t/m za 12-17u30.

Jasper de BeijerVorig jaar was Jasper de Beijer de winnaar van de Thieme KunstRAI Prijs, een onderscheiding voor de meest veelbelovende kunstenaar op de beurs. Nadat hij dit jaar een solo

stand mocht inrichten op de Amsterdamse kunstbeurs, heeft De Beijer nu een presentatie bij Galerie Nouvelles Images. De kunstenaar maakt theatrale foto's, van mensen met maskers, die herinneren aan koloniale tijden.

Foto's van Jasper de Beijer. 13 mei t/m 14 juni in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag. Di t/m za 11-17u.

Erich LessingIn 1956 fotografeert Erich Lessing (Oostenrijk, 1923) de Hongaarse opstand in de straten van Boedapest. Hij maakte hiermee een belangrijk tijdsdocument, dat de volkswoede tegen de Stalinistische overheersing van binnenuit registreert. Dit jaar zijn er vijftig jaren verstreken sinds de Hongaarse opstand. Ter gelegenheid van de herdenking gaat Lessings fotoserie op internationale toernee. De eerste halte is de Noorderlicht Fotogalerie in Groningen.

Foto's van Erich Lessing. 13 mei t/m 25 juni in Noorderlicht Fotogalerie, Akerhof 12, Groningen. Di t/m zo 11-18u.

Deep TrashVoor de tentoonstelling 'Deep Trash on the Spot' bouwen vijf kunstenaars uit gevonden materialen een installatie, die als een organisme groeit in galerie Blaak10. De tentoonstelling beweegt en verandert, zodat bezoekers op iedere dag iets anders te zien krijgen. Deelnemende kunstenaars zijn Nora de Baan, Maja Gehrig, Anna Hilti, Andy Storchenegger en Anita Zumbühl, allen afkomstig uit Zwitserland en Liechtenstein.

Deep Trash on the Spot. T/m 4 juni in Blaak10, Witte de Withstraat 7a, Rotterdam. Wo t/m zo 12-18u.

Marco van DuyvendijkFotograaf Marco van Duyvendijk reisde de afgelopen tijd door Taiwan, China en Mongolië en richtte zijn camera daarbij vooral op jonge Aziaten. In Taiwan ontdekte hij een typisch Taiwanees fenomeen: de Betel Nut Beauties. De beelnoot is, naast koffie en nicotine, een populair genotsmiddel. Winkelieren proberen hun producten te slijten door prachtige, schaars geklede meisjes in hun kiosk te laten poseren. Duyvendak reisde langs de uitvalswegen van grote Taiwanese steden en portretteerde hen.

Foto's van Marco van Duyvendijk. 14 mei t/m 11 juni in galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

En verder:schilderijen en tekeningen van Kathe Burkhart t/m 3 juni in Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; tekeningen, muziek en video's van David Haines t/m 30 juni in Upstream Gallery, Kromme Waal 11, Amsterdam; schilderijen van Harmen Brethouwer t/m 20 mei in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam; schilderijen van Esther Tielemans t/m 3 juni in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; beelden van Carolein Smit t/m 28 mei bij Galerie Terra Delft, Nieuwstraat 7, Delft; papierwerken van Ed Pien t/m 28 mei in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; schilderijen en tekeningen van Hans Broek t/m 21 mei in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 27, Haarlem; meubels van Rob Parry t/m 11 juni bij Vivid Vormgeving, William Boothlaan 17a, Rotterdam; foto's van Kees Scherer t/m 20 mei bij Ton Peek Photography, Oude Gracht 295, Utrecht; beelden van Joop Hekman t/m 24 mei in Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, Utrecht; beelden van Hieke Luik en Arjanne van der Spek t/m 21 mei in galerie Jansen+Kooy, Lage Lochemseweg 7, Warnsveld.