Epos over India zonder melodrama

Film Shadows of Time (Schatten der Zeit). Regie: Florian Gallenberger. Met: Tannishtha Chatterjee, Prashant Narayanan, Tillotama Shome. In: 12 bioscopen. Scene uit de film Shadows of Time FOTO: Cinemien Cinemien

Film

Shadows of Time (Schatten der Zeit).

Regie: Florian Gallenberger. Met: Tannishtha Chatterjee, Prashant Narayanan, Tillotama Shome. In: 12 bioscopen.

Altijd mooi: een stoffige oude auto die het wijde beeld komt binnen rijden. Een woestijn, een landschap waarvan je meteen ziet: hier zijn eeuwen overheen gegaan. En dan de verlaten tapijtfabriek waarnaar Ravi terugkeert. En vervolgens zijn herinneringen, die tussen de verweerde spandraden tot leven komen. In zijn regiedebuut Shadows of Time (Schatten der Zeit) grossiert de jonge Duitse regisseur Florian Gallenberger (München, 1972) in dit soort epische beelden.

Het verhaal volgt Ravi en Masha, twee verschoppelingetjes uit de fabriek die zich opwerken tot eersteklas burgers van Calcutta, en gaat over hun liefde: gescheiden door de schaduwen van de tijd. Een kleine, maar belangrijke rol is weggelegd voor een rondreizende bioscoop die de avonturen van Ali Baba naar de afgelegen fabriek brengt. Langs de zijlijnen van dat verhaal vinden we de gestage modernisering van India. Kritiek is er ook: op het kastensysteem, het cliëntelisme, de corruptie.

Shadows of Time is een Duitse film gedraaid in India met Indiase acteurs. Al heel snel is de film te fotogeniek en te impliciet om voor een Indiase film door te kunnen gaan. Het gebrek aan Hindi-filmmelodrama, maakt de film voor westerse toeschouwers waarschijnlijk wel beter te verteren.

Dana Linssen

    • Dana Linssen