Eikenprocessierups zal deze zomer voor veel overlast zorgen

Breda. Het late begin van de lente dreigt te leiden tot ongekende overlast door de eikenprocessierups. De omstandigheden zijn vergelijkbaar met 1996, toen een plaag veel problemen veroorzaakte in de Peel en de Kempen. Het Bureau Medische Milieukunde van de samenwerkende GGD`s heeft dat gisteren laten weten. Inmiddels omvat het verspreidingsgebied van de eikenprocessierups vijf provincies: Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Overijssel. De eerste rupsen kruipen daar nu pas uit hun eitje, maar ze vinden meteen voldoende voedsel en kunnen een goede start maken, waarschuwt deskundige dr. H. Jans. Tijdens de plaag van juli 1996 had één op zes bezoeken aan een huisarts in Midden- en Zuidoost Brabant en Noord- en Midden-Limburg te maken met de processierups. Klachten worden veroorzaakt door de brandhaartjes van rups die uit bomen vallen of rondwaaien. Het gaat om benauwdheid, koorts en huid- en oogirritaties.