De trend: iedereen kan straks de weg vinden

Foto NASA Meest gedetailleerde kleurenopname van een geheel wolkeloze aarde, gemaakte met behulp van MODIS, een geavanceerd instrument aan boord van de Terra-satelliet. (Foto NASA) NASA

2006 GPS zonder satellieten

Geen GPS (Global Positioning System) en altijd de weg kwijt? Het Amerikaanse bedrijf Navizon kondigt een alternatieve navigatiemethode aan: GPS zonder satellieten.

Het gaat om bepaling van je positie in stedelijke gebieden op basis van WiFi en GSM signalen. Een oplossing op je mobiele telefoon, PDA (Personal Digital Assistant) of laptop die niet opweegt tegen de kwaliteit van bestaande navigatiesystemen.

En systemen worden trouwens steeds beter. Google Earth, een gratis stuk software dat de aarde in beeld brengt met vele duizenden satellietfoto’s, zit nog in het speeltjesstadium.

2012 Galileo: nooit meer iets kwijt

Vrijwel ieder voertuig is voorzien van een navigatiesysteem. Soms geïntegreerd met een mobieltje of een PDA. Het Europese GPS-systeem. Galileo is nu twee jaar operationeel.

De ongekende precisie blijft verbazingwekkend. Plaatsbepaling tot op de meter nauwkeurig. Als je dan nog verdwaalt, is het beter de auto te laten staan. Maar er kan nog veel meer met Galileo. Nooit meer iets kwijt! Producten worden steeds vaker van een chip voorzien die een unieke identificatie mogelijk maakt. Tracking & tracing van goederen is kinderspel.

Spoor zelf je lading bananen op. Waar is opa met beginnende symptomen van Alzheimer gebleven? Alles komt op zijn pootjes terecht met de juiste chip. Met Galileo vind je alles, net Google!

2021 Zie jezelf: ‘U bevindt zich hier’

Waarom telkens de Bosatlas upgraden als het origineel voorhanden is en door iedereen gratis bekeken kan worden? Nu is er eindelijk een plattegrond met de ideale schaalgrootte van 1:1. Galileo, Google Earth en de stratenregisters zijn samen de perfecte oplossing. Geen simpele kaartjes meer op je GPS. Er gaat niets boven het origineel. De hele aarde in je pocket.

Satellietfoto’s van iedere denkbare plek op de wereldbol zijn steeds up-to-date. Gaan we vandaag naar zee? Eerst even op je GPS het strand van boven bekijken om te zien hoe druk het is. Sommige ouderen kennen hem nog: de stadsplattegrond.

Het ‘U bevindt zich hier’ moet je nu wel heel letterlijk nemen. Zoom in op de satellietfoto van je GPS en zie jezelf kijken op je eigen GPS naar jezelf: het ultieme Droste-effect! Maar dan wel digitaal. Escher draait zich nog een keer om in zijn graf.

futuroloog (www.neoversum.com)

    • Paul Ostendorf