Blind slachtoffer van wanbeleid Ajax

Het ontslag hing al een paar weken in de lucht.

Gisteren ontdeed Ajax zich definitief van trainer Danny Blind en zijn assistenten Krol en Van der Lem.

Danny Blind Foto Vincent Mentzel Danny BLIND(1961) sportman.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Amsterdam, 12 april 2005 Mentzel, Vincent

Kort na zijn aanstelling als algemeen directeur van Ajax zocht Maarten Fontein verschillende keren contact met Johan Cruijff. Dat was een slimme zet. Want wie steun zoekt bij Cruijff is verzekerd van adviezen, een netwerk, en support van belangrijke media. Vanaf het moment dat Ajax de banden met Cruijff aanhaalde slonken de kansen voor Danny Blind om zijn contract uit te dienen. Hij is een Van Gaal-adept en die staat, om duistere redenen, in een slecht blaadje bij Cruijff.

Blind werd twintig jaar geleden nota bene door De Verlosser naar Ajax gehaald. Cruijff, toen trainer van Ajax, vond in hem de rechtsback die in zijn voetbalvisie paste. Maar dat wil niet zeggen dat hij nu ook waardering heeft voor de trainer Blind.

Ajax heeft recent Cruijffs vriend Piet Keizer ‘gepromoveerd’ van scout tot technisch adviseur. Zonder twijfel is dit gebeurd op advies van Cruijff. Keizer zal van zijn oude ploeggenoot te horen hebben gekregen dat Henk ten Cate bij FC Barcelona het technische brein is achter de peoples-manager Frank Rijkaard. Het hoeft dan ook geen verbazing te wekken als Ajax na de Champions-Leaguefinale van volgende week (Barcelona-Arsenal) Ten Cate presenteert als nieuwe trainer.

Een en ander verklaart waarom een beginnende coach, die op verzoek van de club op 14 maart 2005 eerder aan de klus begon dan hij eigenlijk wilde, na ruim een jaar alweer het veld moet ruimen. In die periode bereikte Blind twee keer de voorronde van de Champions League, ‘overwinterde’ hij in het hoofdtoernooi, won hij de nationale beker en de Johan Cruijff Schaal.

Tegenover deze prestaties, die soms op miraculeuze wijze tot stand kwamen, kunnen ook negatieve zaken worden geschetst. Deze werden gisteren aangegrepen door technisch directeur Martin van Geel als stok om de hond mee te slaan.

Onder Blind leed Ajax in de reguliere competitie tien nederlagen. De vierde plaats in de eindstand ging gepaard met 42 verliespunten. De achterstand op PSV was 24 punten. Alleen in het rampseizoen ’64-’65 presteerde Ajax slechter. Het spel was vaak niet om aan te zien. Zeker niet het dominante, aanvallende en attractieve voetbal dat bestuur en directie voor ogen hebben. De komst van Klaas-Jan Huntelaar redde in feite het seizoen voor Blind en Ajax. Pas na de winterstop gaf de trainer spelers zijn vertrouwen. Blind slaagde er met zijn technische staf niet in spelers beter te maken, zo constateerde Van Geel.

De technisch directeur verklaarde verder dat Blind op het verkeerde moment hoofdtrainer is geworden van Ajax. En daarmee gaf hij zichzelf en andere bestuurders binnen de club een brevet van onvermogen. Want Blind werd opgescheept met een technisch wanbeleid dat voor werkomstandigheden zorgde waarin alleen door de wol geverfde topcoaches zich hadden gered. Vrijwel het hele seizoen stond vast dat van tien spelers het contract afliep. Zij kunnen een financiële slag slaan bij een andere werkgever en het stond van tevoren vrijwel vast dat ze Ajax de rug zouden toekeren. Blind werd verder geconfronteerd met veel blessures en een onevenwichtige selectie. Daarin ontbraken leidinggevende spelers en routiniers die de lijnen konden uitzetten op het veld. Vaak moest Blind met een veredeld jeugdelftal aantreden.

Deze feiten in ogenschouw nemend is het onredelijk dat bestuur en directie Blind verwijten dat hij niet meestreed om de titel. Kampioen PSV had immers wel alle ingrediënten in huis voor een uitgebalanceerd team. En dat kwam, nogmaals, door een beter technisch beleid. Blind kan zichzelf verwijten dat hij afgelopen zomer genoegen heeft genomen met de toenmalige selectie. Iets dat een ervaren coach als Guus Hiddink niet was overkomen.

Ajax is bereid ander werk te zoeken voor zijn iconen Blind en Krol. Maar de wijze waarop beiden de afgelopen maanden genegeerd zijn door de beleidsbepalers heeft bij hen veel kwaad bloed gezet. Ajax heeft twee ras-Ajacieden de deur uitgejaagd.

    • Erik Oudshoorn