Bart Schouten nieuwe coach Duitse schaatsers

De Nederlandse schaatstrainer Bart Schouten is aangesteld als bondscoach van de Duitse schaatsers.

Schouten wordt verantwoordelijk voor de Duitse mannen. Dat heeft de Duitse schaatsbond (DESG) gisteren bekendgemaakt.

De Haarlemmer beleefde als schaatscoach in de Verenigde Staten de afgelopen jaren veel successen. Schouten begon zijn trainerscarrière bij de Haarlemse IJsclub, en was onder meer sprintcoach bij het gewest Noord-Holland/Utrecht, voordat hij in 1995 naar Amerika verkaste. Daar werd hij later bondscoach van de Amerikaanse ploeg.

Schouten werkte de afgelopen jaren in Salt Lake City, waar hij op de olympische baan van 2002 zijn eigen trainingsprogramma had. Daar leidde hij Derek Parra naar een gouden medaille op de 1.500 meter tijdens de Winterspelen van Salt Lake City (2002).

Met Chad Hedrick had de Nederlandse schaatstrainer onlangs tijdens de Spelen in Turijn succes. De eigenzinnige Amerikaan won in Italië goud op de vijf kilometer.

Op het wereldkampioenschap allround in Calgary, in maart, werd Hedrick gediskwalificeerd nadat hij in een bocht de verkeerde baan had gekozen, tot grote ergernis van zijn coach. Hedrick was in 2004 wereldkampioen allround en in 2005 op dat toernooi goed voor zilver.

Schouten hoopt de Duitse mannen uit een diep dal te halen. „Het is mogelijk de Duitsers voor 2010 weer terug aan de top te brengen. Het talent is er, en dan moet je gewoon hard en goed werken. Een frisse wind is goed voor iedereen.”

Schouten wil in Duitsland het schaatsen op een andere manier benaderen. „Bijvoorbeeld door allrounders en sprinters kennis te laten maken met de trainingen van shorttrackers.”

Die trainingsmethodiek paste de Nederlander ook veel toe bij de Amerikaanse schaatsers.

De Duitse bond maakte gisteren ook bekend dat Markus Eicher, trainer van Anni Friesinger, is benoemd tot bondscoach bij de vrouwen.

Eicher reageerde gisteren op de benoeming van Bart Schouten bij de mannen. Hij vond de keuze voor Schouten verrassend. „Het heeft me wat verrast”, zei hij. „Voordeel is dat hij geen achtergrond binnen de schaatsbond heeft en neutraal aan de functie kan beginnen.”