‘Als er nu referendum was, werd het ja’

Naam: Cees Vogelaar (57)

Woonplaats: Vlaardingen

Beroep: assistent-bedrijfleider

Vindt: dat EU traag is met opstellen van goede regels.

Cees Vogelaar Foto Bas Czerwinski 09-05-2006, ROTTERDAM. CEES VOGELAAR. FOTO BAS CZERWINSKI
Cees Vogelaar Foto Bas Czerwinski 09-05-2006, ROTTERDAM. CEES VOGELAAR. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Hoe moet het verder met de EU?

„Met die grondwet moeten we gewoon doorgaan. Je kan het wel afwijzen, maar het is toch belangrijk dat er goede regelgeving komt, regels die voor alle landen hetzelfde zijn.”

Wat vindt u goed aan de EU?

„Dat we samenwerken. Dat was zestig jaar geleden wel anders. Bovendien behoren we als Nederland toch niet voor de kat zijn viool tot de oprichters van de EU? We moeten een belangrijke rol blijven spelen binnen Europa.”

Wat vindt u slecht aan de EU?

„Ze zijn te traag met het opstellen van goede regels. En wat dan goede regels zijn? Nou, daar heb ik geen voorstudie van gemaakt. Maar ik denk dat veel mensen nu wel positiever over de EU en over die grondwet zijn dan vorig jaar.”

Zou het nu ‘ja’ worden?

„Ja, als er nu een referendum zou zijn, zou die grondwet volgens mij worden aangenomen. Mensen zijn nu positiever door de betere economie. Het zat natuurlijk ook allemaal niet mee met onze regering-Balkenende. Die moest veel ombuigen en dat gaat altijd gepaard met onvrede. Maar er moest wel wat gebeuren natuurlijk.”

Stel dat de meeste EU-landen de bestrijding van terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit op een manier willen doen die Nederland niet bevalt. Moet Nederland dan toch akkoord gaan?

„Ja, dan moeten we gewoon voor zijn. Dat is democratie. Je kan niet allemaal gelijk krijgen.”

Interviews: Wilmer Heck