Advocaat Guus K. vraagt om vrijspraak

Den Haag. De advocate van de van oorlogsmisdaden en illegale wapenhandel in Liberia beschuldigde zakenman Guus K. heeft gisteren voor de Haagse rechtbank vrijspraak gevraagd. Volgens advocate I. Weski moet het overgelegde bewijsmateriaal worden uitgesloten, omdat ”geregisseerde” en ”leugenachtige” getuigenverklaringen via anonieme vertrouwenspersonen tot stand kwamen. Het OM eiste maandag 20 jaar cel en 450.000 euro boete tegen de 63-jarige K., die met schepen van zijn houtbedrijven OTC en RTC wapens voor de onlangs gearresteerde ex-president Taylor zou hebben aangevoerd. Personeel van OTC en RTC zou in bloedige oorlogen tegen rebellen hebben meegevochten. Volgens advocate Weski kan op basis van het dossier niet bewezen worden dat er in Liberia een gewapend conflict was, en kan dus van oorlogsmisdaden ook geen sprake zijn. Uitspraak: 7 juni.