7 redenen om uit te gaan

Brasserie 6

`s Gravenhof 6, Zutphen

Telefoon (0575) 596 866

Keuken open 12.00-22.00

Brasserie, Categorie: groot terras

Deze brasserie op een schilderachtige locatie in het centrum, kent een fraaie inrichting en terras. Nog belangrijker: spijs en service zijn prima. Verorber een visrijk dagmenu met kreeftensoepje vooraf, Thaise garnalensalade tussendoor en zeeduivel met haricots verts en romige puree. Randstedelingen zouden de prijzen voortreffelijk noemen.

goed | Voorgerechten waren simpel doch lekker, maar bij mijn spies van kalfsmuis was de paprikacouscous op. Huisrosé was lekker, maar helaas was er geen koeler voorhanden, dus stond de wijn niet op tafel. Aan het eind van de avond voor alle ongemakken een glaasje port en kopje koffie ontvangen, netjes opgelost dus. Toch een aanrader, zeker gezien de sfeer. Op deze avond speelde het Gelders salonorkest, de tuindeuren stonden open en het was een zwoele avond. (12-09-2005, V.v.O te Gorssel)

uitstekend| Deze brasserie bevindt zich in een historisch gebouw. Belangrijker: het eten en bediening zijn prima. (28-07-2005, C.H.)

2 lezing

Lezing door Frans van Gool

Architect Frans van Gool (Antwerpen 1922) geeft in de lezing De verdwenen gevel? - mijmeringen zijn visie op de hedendaagse architectuur. Van Gool is vooral geprezen om zijn prachtige gevels en verguisd om zijn kantoorpanden aan de Weteringschans tegenover het Rijksmuseum in Amsterdam (door Gerrit Komrij omschreven als `bunkers`). Ook ontwierp hij de winkelstraat de Lijnbaan in Rotterdam, die in 1953 werd geopend. Van Gool werkte van 1986 tot 1989 als Rijksbouwmeester.

Rotterdam: Auditorium NAi, Museumpark 25. Aanvang: 18.30. Entree: 7 euro. Inl/res: 010-2132011 & www.nai.nl/inschrijven.

3 VROUW & ISLAM

Vrouwen lezen de Koran

Mevrouw prof. dr. Nelly van Doorn-Harder, hoogleraar Islamstudies (VU), spreekt vanavond over de activiteiten van vrouwen die de Koran uitleggen en over de invloed die dat heeft op de rest van de islamitische maatschappij. Zowel binnen de traditionele moslimlanden als in het westen vindt er een belangrijke verschuiving plaats in de denkpatronen over vrouwen. Moslimvrouwen hebben hun eigen interpretaties van de Koran, dat oorspronkelijk alleen door mannen mocht worden uitgelegd.

Hilversum: Regenboogkerk, Nassaulaan 22, Aanvang: 20.00. Toegang: 5,50 euro. Inl/res: 020-5989292 & www.vupodium.nl

4 DANS

Krisztina de Châtel

Dansgroep Krisztina de Châtel laat in Inc. werk zien van vier jonge gastchoreografen. Jens van Daele, die werkt aan een zevenluik over de hoofdzonden, maakt Invidia, over afgunst. Nora Heilmann toont Sub (Seriously Uncool Ballet). Massimo Molinari plaatst in Fragile zes vrouwen in een onwerkelijke situatie. In 4 on behalf of a whole laat Inari Salmivaara haar drie dansers de voorstelling beschrijven die ze op dat moment uitvoeren.

Hoorn: Schouwburg het Park, Westerdijk 49. Aanvang: 20.30. Res: 0229-291000 & www.parkhoorn.nl. Inl: www.dechatel.nl

5 WERELDMUZIEK

Septeto Nacional Ignacio Piñeiro (Cuba)

De muzikale geschiedenis van het legendarische Septeto Nacional Ignacio Piñeiro gaat terug tot het jaar 1927 toen stichter Ignacio Piñeiro (1888-1969) de trompet als leadinstrument toevoegde aan de traditionele sextetobezetting. De sonmuziek kreeg hierdoor een compleet nieuw en meer swingend geluid. Piñeiro, scoorde de ene na de andere zelfgeschreven hit.

Den Haag: Dr. Anton Philipszaal. Aanvang: 20.15. Entree: 23,50 euro. Kaarten: 070-8800333 & www.ldt.nl[br/]

6 ARCHITECTUUR

Verhalenavond `Op andere gronden`

Verhalenavond over bouwprojecten in alle uithoeken van de wereld in het kader van de ARCAM-expositie Op andere gronden, waarin achttien bouwprojecten worden getoond. De projecten zijn allen geïnitieerd door Nederlandse architecten, gemeenten, particulieren of organisaties die hun kennis elders in de wereld wilde inzetten voor betere levensomstandigheden. De bouwprojecten variëren van verschillende vormen van woningbouw en een school tot een markthal en een restauratieproject.

Amsterdam: Tropentheater. Aanvang:19.30. Entree: 7,50 euro. Inl/res: 020-6204878 & www.arcam.nl

7 MUZIEKFESTIVAL

Les Trois Jours

De zestiende editie van het festival voor avontuurlijke Europese muziek gaat vanavond van start met de Nederlandse première van Les Métamorphoses, een sextet bestaande uit Franse en Nederlandse musici met o.a. Oene van Geel en Jasper le Clerq. Morgen rietblazer Michael Moore met Benoit Delbecq en Lindsey Horner. De slotavond staat in het teken van elektronische acts uit Groningen en Berlijn; samplekunstenaars in combinatie met cello en ouderwetse vocalen.

Groningen: 11 t/m 13 mei. Inl: 050-3140550 & www.grand-theatre.nl