7 redenen om thuis te blijven

1 dvd

An unfinished life

Wiens moeder is nou niet heimelijk verliefd geweest op Robert Redford in zijn jonge jaren? In een An unfinished life speelt de oude Redford (hij is bijna zeventig) de eenzame rancher Einar. Einar treurt al tien jaar om de dood van zijn zoon. De naam `an unfinished life` komt terug op zijn grafsteen, waar Einar vaak met een kop koffie langs gaat. Bourbon drinkt hij niet meer. Hij neemt het zichzelf kwalijk dat hij zijn vriend Mitch (Morgan Freeman) niet uit de klauwen van een grizzlybeer heeft kunnen redden omdat hij dronken was. Hij heeft mede daarom de zorg van Mitch op zich genomen. Ook Jennifer Lopez heeft een rol, als Einar`s schoondochter Jean. Hun relatie is gevoelig, want Einar geeft haar de schuld van de dood van zijn zoon. Dat verandert naarmate de film voortkabbelt, letterlijk gezien. Vooral het samenspel tussen Redford en Freeman is erg mooi en houdt het voorspelbare script overeind. De bonus dvd met extra`s doet wat rommelig aan. De interviews met de acteurs lijken halverwege afgekapt te worden. Toch, om de oude Redford, een leuk moederdagcadeau? (GJW)

Sinds 2 mei te koop in de winkel, adviesprijs 19,99 euro

2 Film

U-571

De Enigma-codeermachine spreekt zeer tot de verbeelding. Het apparaat waarmee gecodeerde boodschappen kon worden verzonden werd door de Wehrmacht gebruikt in WOII. In U-571 moet een stel Amerikanen een enigma-apparaat buit maken uit een U-boot. De Britten waren niet blij met deze film vol aardige actiescènes op zee: hun heldenrol werd nu toegeschreven aan Amerikanen.

Mostow, (VS, 2000) RTL 7, 20.30-22.35u.

3 Rechtspraak

Zestien miljoen rechters

In dit VARA-programma, gepresenteerd door Astrid Joosten, staat de rechtspraak centraal. Een waargebeurde rechtszaak wordt door middel van een reconstructie aan het publiek getoond. Vervolgens wordt er ingegaan op de afwegingen van de rechter. Het programma is gebaseerd op het internetspel www.16miljoenrechters.nl, gemaakt door productiemaatschappij Het Hol voor het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ned.3, 21.10-21.49u.

4 Voetbal

WK-Test

Onder het mom: we willen er alvast inkomen, kan je vanavond op Nederland 2 de WK-Test gaan kijken. In deze quiz wordt de kennis van de historie van het WK getest onder verschillende publieksgroepen. Wie mag zich straks dé kenner van het WK noemen? De serie bestaat uit drie voorrondes en een finale-uitzending. Wil je het programma gaan volgen, dan kan je deze eerste aflevering niet missen. Presentatie: Sophie Hilbrand.

Ned.2, 20.30-21.30u.

5 knijpen

Citroenknijper

Het is mooi weer, en dus tijd om in de tuin aan lange tafels lekkere maar gezonde maaltijden te eten. Niet te zwaar op de maag, want we eten laat en lang. Een maaltijdsalade is een goed idee, of een lichte witvis. Met bij beide gerechten een beetje citroen naar smaak erbij. Het is leuk om je gasten een beetje zelf te laten kliederen met hun eten. Dus zet wat mooi vormgegeven bakjes met sausjes of dressings neer. Of zet bijvoorbeeld door het citroensap op tafel, en sprenkel het er niet al zelf overheen als je de vis uit de oven of van de barbeque haalt. Deze citroenknijper is leuk voor op tafel. Je doet een halve citroen in het ronde onderstel, dat van flexibel plastic gemaakt. Knijp de citroen uit door het bolletje zacht te kneden. Dan kun je het citroenschap uitschenken door de tuit. Geen spetters op tafel, en geen citroen aan je handen. Goede witte wijn erbij en genieten maar. (JL)

www.nonplusultra.nl, 19 euro

6 Ding

Genummerde sokken

Toegegeven, niemand houdt van het ophangen van de was. De wasdroger is een ideale uitvinding. Helaas zijn sokken nog altijd te kwetsbaar om in de machine gedroogd te worden. Ophangen aan de waslijn dan maar. Het lijkt een onmogelijke taak om na de was twee identieke sokken terug te vinden. Vreemd genoeg raken sokken altijd zoek in de was. En om de een of andere reden gebeurt dat nooit per paar. Resultaat: een grijze sok voor je rechtervoet en een zwarte voor je linker. Wat gebeurt er met je sokken nadat je ze in de machine hebt gestopt? Verandert het apparaat de vorm en de kleur van je sok? Gelukkig hoeft vanaf nu niemand zich meer zorgen te maken om verweesde sokken. Op de website 10socks.com, kun je sokken bestellen die per paar zijn genummerd van 1 tot en met 10. Of een sok nu uitgelubberd of verkleurd is, je weet altijd met welke andere sok hij een setje vormt. (BP)

www.10socks.com, 67 euro

7 kadootje

Moederdag

Aanstaande zondag kan je je moeder weer eens in het zonnetje zetten. Niet iedereen kan zich vinden in het moederdag-idee, onder het mom dat ze altíjd lief zijn voor mamma; anderen zoeken zich rot naar alweer een origineel cadeautje. Hierbij een aantal websites met eigenaardige geschenken. Op stuureenappel.nl kan je een rode appel bestellen met daarin een persoonlijke boodschap gegraveerd. Flapple, heet die. Kosten: 5,50 euro, verzendkosten 4,50 euro. Ook kan je een persoonlijk liedje voor je moeder laten inzingen via yoursurprise.com, voor 14,95 euro. Vertel wat je wilt horen en binnen drie werkdagen ontvangt moederlief een cd met een lied over haarzelf. Zeurt ze continue om foto`s van haar kleinkinderen? Geef haar dan een ring of hanger met daarin een foto. Zie hiervoor de site van edelsmid Jan van den Bragt. (ML)

www.stuureenappel.nl, www.yoursurprise.com, www.janvandenbragt.nl/zebra.html

    • Marleen Luijt
    • Gert-Jan Wondergem
    • Brenda Peeters