Wie is Jinglei Xu?

's Werelds populairste weblog is een blog waarvan ik naam noch inhoud ken. Slechts door het webadres te googlen ben ik erachter gekomen dat hij toebehoort aan de Chinese actrice Jinglei Xu. Maar wie is Jinglei Xu? Het online filmnaslagwerk The Internet Movie Database komt niet veel verder dan haar geboortedatum. In de Engelstalige blogosfeer is geen fatsoenlijk artikel over de actrice of haar weblog te vinden.

Jinglei Xu's blog is beslist niet de enige grote weblog waarvan wij in het westen niets weten. In de Technorati Top-100 van populairste weblogs staan momenteel twaalf niet-Engelstalige weblogs. De blogosfeer blijkt ook helemaal niet grotendeels Engelstalig te zijn, zoals je geneigd bent te geloven. Volgens de jongste cijfers wordt slechts 31 procent van alle blogs in het Engels geschreven. De Japanse blogosfeer is met 37 procent van het totaal net iets groter en China komt met 15 procent op de derde plaats (maar niet lang meer: het officiële Chinese nieuwsagentschap meldde deze week dat er momenteel een duizelingwekkende 100.000 Chinese blogs per dag bijkomen). Spaans, Frans, Russisch, Italiaans, Portugees, Duits en Nederlands moeten het in de blogosfeer allemaal met enkele procenten doen.

Wat je moet constateren, is dat er helemaal geen blogosfeer is, maar vele blogosferen en -sfeertjes, opgedeeld naar taal. En veel interactie tussen de talen lijkt er niet te zijn.

Wie buiten Nederland kent GeenStijl? Of neem wederom het blog van Jinglei Xu. Op elk artikel krijgt de actrice duizenden reacties. Er zijn bijna 50.000 bloggers die naar Xu's weblog linken, maar dat zijn allemaal Chinezen. Jinglei Xu heeft 's wereld populairste weblog, maar in de wereld voorbij China is het een enkeling die zelfs maar van haar gehoord heeft.

Jeroen van Bergeijk

Weblog van Jinglei Xu: blog.sina.com.cn/m/xujinglei

    • Jeroen van Bergeijk