Werken met cijfertjes beu

Carrièreswitchers moeten zoeken naar een combinatie van leuk en haalbaar werk. Maar slechts een minderheid is bereid de consequenties van zo’n stap te aanvaarden. „Het gevolg kan wel zijn dat je jarenlang van een minimum moet leven.”

Al tijdens haar opleiding fysiotherapie had Marieke Schipperijn een hekel aan anatomie. Eenmaal aan het werk, groeide haar aversie tegen de technische kanten van het vak nog verder. „Ik vond het niet leuk, ik was er niet goed in en voelde me niet competent”, zegt Schipperijn (34), tot een jaar geleden werkzaam als fysiotherapeut. Eigenlijk, wist ze, zou ze haar anatomische kennis moeten bijspijkeren. In plaats daarvan bekroop haar steeds vaker het gevoel dat ze een heel andere weg moest inslaan. „Maar ik had net een huis gekocht en durfde die stap niet te zetten.”

Een conflict met haar baas bracht de zaak alsnog aan het rollen. „Toen dacht ik: nu ga ik doen wat ik al veel langer wilde. Ik word docent Engels.” Naast een hekel aan anatomie had Schipperijn namelijk ook een duidelijk beeld van wat ze wél leuk vond aan haar werk: training geven aan groepen. Bovendien sprak ze goed Engels. Ze schreef zich in bij een versnelde deeltijdlerarenopleiding en tot haar eigen verbazing stond ze, met dank aan het uitzendbureau en haar talenknobbel, al binnen een paar maanden voor de klas. „Dit vak past veel beter bij me.”

Ontslag, ziekte of conflict blijkt vaak de katalysator om het roer om te gooien. Om lang gewenste veranderingen die vergeleken met een vast salaris altijd een brug te ver leken eindelijk door te voeren. Loopbaanadviseur Bart van Linder vindt het onterecht dat mensen wachten tot het misgaat. „Wie zich verschuilt achter zijn huidige baan, kiest voor schijnzekerheid. Je kunt sowieso elk moment op straat komen te staan. Waarom zou je het heft niet in eigen handen nemen?”

Een tweede obstakel tussen droom en daad is het feit dat veel mensen geen alternatief weten voor hun huidige baan, meent Van Linder: „Bedenken wat je echt wilt, kost tijd. Wie maakt er nou tijd vrij om écht over zijn toekomst na te denken? Daar lijkt iedereen het te druk voor te hebben.” Volgens loopbaanadviseur Els Ackerman borrelen er juist talloze ideeën onder de oppervlakte. Het probleem is dat de ideeën waar mensen mee aankomen, zoals een camping in Frankrijk of een conferentieoord in een Spaanse boerderij, te vaak onrealistisch zijn.

Ackermans: „Het is prima om een droom te hebben. Maar slechts een kleine minderheid is bereid alle consequenties van zo’n stap te aanvaarden, bijvoorbeeld jaren van een minimum leven en nauwelijks een dag vrij.” Volgens haar overschaduwen wilde plannen ook de alternatieven die dichter bij huis liggen. „Je kunt wel van je hobby je baan willen maken, maar soms is dat niet reëel. Er is ook een leven naast je werk.” Ackerman stimuleert haar cliënten dan ook te zoeken naar een combinatie die leuk én haalbaar is.

Zo’n bescheiden inzet is moeilijk genoeg: wie aan een nieuwe carrière begint, moet het als ‘oud groentje’ opnemen tegen mensen die jonger en goedkoper zijn of meer relevante ervaring hebben. Toch is Van Linder positief over de kansen van carrièreswitchers. „Ze hebben in hun vorige leven vaak kennis opgedaan die ook in de nieuwe richting van nut is. Daarbij komt iemand die ervoor kiest om een andere weg in te slaan, heel gemotiveerd en overtuigd over. Dat valt op tijdens een sollicitatiegesprek.”

Ackerman is sceptischer. „Werkgevers zijn zeker de afgelopen jaren heel voorzichtig geweest. Als ze tussen twee kandidaten kunnen kiezen, nemen ze degene met ervaring in het vak.”

Dat is ook wat Kees Klaver (46) merkte. Op zijn 42ste was hij, als financieel directeur van een handelsfirma, het werken met cijfertjes helemaal beu.

Overspannen thuis besloot hij een nieuw vak te kiezen. Hij wilde freelance journalist worden, maar had nagenoeg geen ervaring. „Lastig”, zegt Klaver, „want ik moest potentiële opdrachtgevers bellen, zonder dat ik een portefeuille met werk had. Ik liep eerst tien rondjes om de telefoon voordat ik de moed had verzameld om te bellen.”

Klaver kreeg veel afwijzingen, maar met elke opdracht die wel lukte, werd het volgende telefoontje makkelijker. De grote sprong voorwaarts kwam toen Klaver besloot toch zijn achtergrond in te zetten en zich op de financiële journalistiek te richten. Vier jaar na zijn switch is hij op het punt beland dat hij zoveel werk heeft dat hij opdrachtgevers moet afwijzen.

Toch is een switch niet altijd nodig om een vastgelopen carrière weer schwung te geven, meent Ackermans.

„Soms denken mensen dat ze iets heel anders willen, maar is het de omgeving die niet past. Iemand verpietert in een grote organisatie, maar bloeit helemaal op bij een klein bedrijf. Of iemand moet altijd alleen werken, terwijl hij een echte teamworker is. In een nieuwe omgeving blijkt dan dat het eigen vak toch nog interessant en uitdagend is.”

    • Marieke Jansz