VS staken verzet tegen fonds voor Palestijnen

De Verenigde Staten hebben het verzet opgegeven tegen de instelling van een tijdelijk fonds om een humanitaire crisis in de Palestijnse gebieden te voorkomen. Onder Europese en Russische druk zwakte Amerika gisteren in New York de bezwaren af tegen het steunen van de Palestijnse Autoriteit. Die wordt gedomineerd door het moslimfundamentalistische Hamas. De VS zullen overigens geen geld in dat fonds storten.

Details over beheer en omvang van het fonds moeten nog worden uitgewerkt. Volgens een verklaring zou het uitsluitend gaan om „directe noodhulp”. Maar Europese en Amerikaanse diplomaten verwachten dat met het geld ook de lonen van 160.000 van de Palestijnse Autoriteit afhankelijke leraren, medisch personeel en politieagenten betaald worden. Zij wachten al maandenlang op hun salarissen.

De Palestijnse Autoriteit kampt met hoge schulden en zag de internationale hulp afgesneden worden na de vorming van de Hamasregering. De beheerders van het nieuwe, tijdelijke fonds – hoogstwaarschijnlijk de Wereldbank samen met de Verenigde Naties – mogen geen contacten onderhouden met Hamasministers, maar wel met president Abbas.

Het voorstel voor instelling van een speciaal fonds kwam van Nederland. Het werd gesteund door Groot-Brittannië en Frankrijk. Aanvankelijk verzetten de VS zich met kracht, omdat de strategie om Hamas ten val te brengen zou worden ondermijnd. Maar volgens diplomaten in New York en Jeruzalem wilden de VS ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor een humanitaire crisis.

„We willen hiermee reageren op de noden van de Palestijnse bevolking”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Rice. In de Palestijnse gebieden zijn als gevolg van de grenssluitingen en het afsnijden van de hulp tekorten ontstaan, vooral aan geneesmiddelen.

VS, EU, VN en Rusland vormen het Kwartet, dat met vredesplannen het conflict tussen Palestijnen en Israëliërs tracht op te lossen. Zij benadrukten gisteren dat Hamas Israël moet erkennen en de wapens moet neerleggen.