VS leveren technologie voor ruimtemissie India

De Verenigde Staten leveren twee instrumenten voor India's eerste ruimtemissie naar de maan. Dat zijn de Indian Space Research Organisation (ISRO) en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gisteren overeengekomen in de Indiase technologiestad Bangalore.

De afspraak wordt beschouwd als een nieuwe stap in de toenadering tussen de twee landen, die van elkaar vervreemd raakten toen de VS en andere westerse landen economische sancties aan India oplegden nadat dat land in 1998 kernwapens testte. Die maatregelen maakten de uitwisseling van alle technologie die voor militaire doelen gebruikt zou kunnen worden onmogelijk. De sancties hebben de ontwikkeling door ISRO van eigen lanceerinstallaties vertraagd. Voor de lancering van satellieten gebruikte India tot nu toe Russische lanceringsmotoren.

In maart werden de Amerikaanse president Bush en de Indiase premier Singh het eens over de levering van Amerikaanse nucleaire technologie voor energieopwekking aan India. Het Amerikaanse Congres moet nog beslissen over de afspraak, die omstreden is omdat India het Non-proliferatieverdrag niet heeft ondertekend maar wel over een eigen kernwapen beschikt.

Begin 2008 lanceert ISRO Chandrayaan-1, een onbemande, tweejarige missie naar de maan. Een van de doelen is het in kaart brengen van het maanoppervlak. De Amerikanen leveren een radar die ijsafzettingen in kaart brengt en een instrument dat informatie verzamelt over de minerale samenstelling van de maan. Met die informatie moet meer bekend worden over de geschiedenis en ontwikkeling van de maan. Aan boord van Chandrayaan-1 zullen ook drie instrumenten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zijn.

Michael Griffin van NASA sprak na de ondertekening in Bangalore de hoop uit dat “de VS en India partners zullen zijn in nog veel meer technisch uitdagende en lonende projecten, nu we het bereik van de menselijke beschaving in het zonnestelsel uitbreiden“. Griffin was het eerste NASA-hoofd in dertig jaar dat India bezoekt.