Vrouwen en mannen reageren verschillend op sociale stress

Rotterdam. Als vrouwen sociale stress voelen, vinden ze andere vrouwen extra vriendelijk. Mannen worden juist afkerig. Dat blijkt uit onderzoek waarbij mensen het hormoon vasopressine in hun neus gespoten kregen. Dit hormoon blijkt bij mannen en vrouwen sociale stress te veroorzaken. Behalve dat de studie van neurowetenschappers uit Washington de rol van vasopressine in het brein verduidelijkt, ondersteunt het ook het idee dat vrouwen er eerder dan mannen voor kiezen agressievelingen te vriend te houden.

Proefpersonen die vasopressine innamen, reageerden anders op menselijke portretten dan de controlegroep die een zoutoplossing kreeg. Als mannen met vasopressine naar neutraal kijkende mannen keken, fronsten ze: een teken van afkeer. Ze vonden aardige koppen ook minder vriendelijk. Vrouwelijke proefpersonen waardeerden neutrale portretten juiste opvallend vaak als aardig. Ondanks de uiteenlopende reacties ondervonden alle deelnemers met vasopressine sociale stress: ze begonnen te zweten en scoorden hoog op een test die angstgevoelens mat.