Tottenham eist replay na voedselvergiftiging

De Engelse voetbalclub Tottenham Hotspur heeft de Engelse voetbalbond gevraagd om het duel van afgelopen zondag tegen West Ham te mogen herspelen. Tottenham, het team van coach Martin Jol en speler Edgar Davids, verloor de wedstrijd met 2-1 nadat tien spelers bleken te kampen met voedselvergiftiging. Omdat Arsenal op dezelfde dag met 4-2 won tegen Wigan, ging de laatste Champions League-plaats in Engeland naar Arsenal en niet naar Tottenham.

De selectie van Tottenham at zaterdagavond voor de wedstrijd gezamenlijk in The Curve, het restaurant van het Marriot Hotel. De spelers aten er lasagne op aanraden van de kok van de voetbalclub.

Jol werd zondagochtend om vijf uur al wakker gebeld met de mededeling dat enkele spelers ziek waren geworden. Uiteindelijk bleken tien spelers een voedselvergiftiging te hebben opgelopen. Jol en Tottenham-voorzitter Dave Richards vroegen daarom zondag al om het duel een dag te later te mogen spelen. Dat werd op dat moment geweigerd.

De coach zag zich verplicht om maar liefst vijf basisspelers, onder wie Davids en Robbie Keane, toch te laten spelen. Speurders van Scotland Yard ondervroegen ondertussen het personeel en andere gasten van het hotel, terwijl de restanten van de lasagne uit de vuilnisbak werden gevist om er monsters van te nemen.

Door de nederlaag van afgelopen zondag mist de club uit Londen minstens tien miljoen pond (vijftien miljoen euro) aan inkomsten uit de Champions League. Daarom vroeg Tottenham gisteren in een brief aan de Premier League om het duel alsnog opnieuw te mogen spelen. Het zegt daarvoor de steun te hebben van andere clubs uit de competitie.

Volgens de Premier League hebben beide clubs er goed aan gedaan de wedstrijd zondag toch af te werken. Maar het uit drie man bestaande bestuur van de Premier League zal vandaag alsnog het verzoek van Tottenham bekijken en zo snel mogelijk met een antwoord komen.

Een datum vinden voor een eventuele replay wordt nog een moeilijke zaak. West Ham speelt zaterdag de finale van de FA Cup tegen Liverpool, en de wereldvoetbalbond FIFA wil niet dat er na maandag nog wedstrijden worden gespeeld, met het oog op het WK dat op 9 juni begint.