Televisie Voorkeur

In Profiel een portret van ‘De Olieman’, Walraven van Hall (foto) die in 1944 de grootste bankroof in de Nederlandse geschiedenis pleegde op de Nederlandsche Bank. Hij had het geld nodig om het verzet te financieren. Van Hall die veel bijnamen had zoals Van Tuyl, Barends en oom Piet was de broer van de latere burgemeester van Amsterdam. Hij werd gepakt door de Duitsers en gefusilleerd op 12 februari 1945. Ned.1, 22.50-23.30u.
In Profiel een portret van ‘De Olieman’, Walraven van Hall (foto) die in 1944 de grootste bankroof in de Nederlandse geschiedenis pleegde op de Nederlandsche Bank. Hij had het geld nodig om het verzet te financieren. Van Hall die veel bijnamen had zoals Van Tuyl, Barends en oom Piet was de broer van de latere burgemeester van Amsterdam. Hij werd gepakt door de Duitsers en gefusilleerd op 12 februari 1945. Ned.1, 22.50-23.30u.

ACTUALITEITEN

Netwerk. Profiel van Willem Holleeder, een van Nederlands bekendste criminelen, aan de vooravond van zijn proces. Criminologe Kaat Raes schetst zijn profiel. Verder een reportage over het Vlaamse onderwijs, waar orde, tucht en discipline heersen én de leraren met u en meneer worden aangesproken. Ruim 17.000 Nederlandse leerlingen in de grensstreek gaan in België naar school. Twee Nederlandse leerlingen worden op hun school in Vlaanderen, de Sint Jansberg in het stadje Maaseik, net over de grens bij Weert, gevolgd. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een reportage uit het Brabantse Waalwijk, waar een katholieke parochie haar ongenoegen uit over de nieuwe lokale pastoor. Deze pastoor, die circa een jaar in Waalwijk aan het werk is, zou meer oog hebben voor de katholieke erediensten dan voor het pastorale werk. Kerkhistoricus Ton van Schaik zegt onder andere in de reportage dat het hier gaat om de ‘redressering’ van het katholieke geloof. Ned.3, 22.20-22.00u.

documentaire

Dokwerk: Het verdriet van Roermond. Documentaire van Louis van Gasteren over de executie van veertien Roermondse burgers op 26 en 27 december 1944. Zie verder pagina 22. Ned.3, 20.20-22.00u.

Holidays in... Euroland: Is Europe getting too big? Slot van een tweeluik met onder meer een bezoek aan drie landen die graag willen toetreden tot de EU, aan een dorpje waar een bizarre realityserie is opgenomen en een Georgisch stadje waar de inwoners nog steeds geobsedeerd zijn door Stalin. BBC2, 20.30-21.00u.

Bermuda Triangle Investigated. De legende van de Bermuda-driehoek, een regio die strekt van Miami naar Bermuda en Puerto Rico, speculeert over mysterieuze verdwijningen van schepen en vliegtuigen. Al eeuwen lang zijn er meldingen van vreemde gebeurtenissen in dit gebied, maar de legende haalde het wereldnieuws door de verdwijning van vlucht 19. Aan het einde van 1945 verliet een oefenmissie met vijf Avenger-bommenwerpers de startbaan op Fort Lauderdale en keerde nooit meer terug. Een reconstructie van vlucht 19 door de route in een klassieke Avenger-bommenwerper na te vliegen. National Geographic, 22.00-23.00u.

Sporen uit het Oosten: Birma en Bangladesh. Vijfde deel van een 13-delige serie waarin Rob Hof per trein door drieëntwintig landen reist. Vanavond het verslag van de reis uit de Birmese hoofdstad Rangoon naar Benapole op de grens tussen Bangladesh en India. Ned.1, 23.30-0.30u.

African school: Running for your life. Aflevering in een serie reportages over de dagelijkse beslommeringen van Afrikaanse naar school gaande jongeren en hun docenten. Vanavond over de wees Opio, die uit het noorden van Oeganda is gevlucht, waar de Lords Resistance Army het opneemt tegen de regering en de lokale bevolking. Opio is een getalenteerde hardloper, die er alles aan doet om in de voetsporen van zijn vader, een nationale atleet, te treden. Ned.3, 0.00-0.30u.

You have my full confidence. Over de manier waarop de Britse overheid door de tijd heen geprobeerd heeft schandalen de kop in te drukken, zoals bij Profumo, Mandelson en Blunkett. BBC2, 0.20-1.20u.

praatprogramma

Max en Catherine. Gast is pianist Wibi Soerjadi. Ned.17.35-18.30u.

Jong. Gesprekken met jongeren die iets bijzonders hebben meegemaakt. Vanavond met kinderen die opgegroeid zijn met een chronisch zieke of gehandicapte ouder. Marieke zorgde vanaf haar veertiende voor haar zieke moeder, die MS had en vorig jaar januari is overleden. Ned.1, 19.30-20.00u.

informatief

The happiness formula. Aflevering in een serie waarin Mark Easton probeert het geluk te doorgronden. Psychologen beweren dat we onszelf permanent gelukkiger kunnen maken door onze hersenverbindingen anders aan te leggen. BBC1, 20.00-20.30u.

amusement

Eating with... Culinair programma over de eetgewoonten van beroemdheden. Vanavond met Malcolm McLaren, de anarchistische muziekgoeroe die The Sex Pistols in het leven riep. BBC2, 21.30-22.00u.

The apprentice: The final. Slot van een serie waarin kandidaten strijden om een baan bij miljonair Sir Alan Sugar. De laatste twee kandidaten moeten een show organiseren op de Tower Bridge en worden beoordeeld op creativiteit, marketing, organisatie en leiderschap. BBC2, 22.00-23.30u.

sport

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de finale voor de UEFA Cup tussen de Engelse club Middlesbrough FC en de Spaanse club Sevilla FC in het Philips Stadion in Eindhoven. Oud-voetballer Youri Mulder geeft zijn visie op het duel. Ned.2, 20.00-23.05u.