Sneakerfreak met maatje 40

Wie: sneakerfreak Rydell Lopes.

Waarom: sportfabrikant Adidas presenteerde gisteren kwartaalcijfers.

Rydell Lopes (28) heeft 160 paar sneakers. Hij geeft zo’n 200 euro per maand uit aan schoenen. Foto Bob van der Have
Rydell Lopes (28) heeft 160 paar sneakers. Hij geeft zo’n 200 euro per maand uit aan schoenen. Foto Bob van der Have Have, Bob van der

Rydell Lopes (28) is een sneakerfreak, een gympengek. In het “speelhok' onderin zijn huis, een kamer voor zijn draaitafels en zijn r&b- en hiphopplaten, hangen vier planken met daarop zijn collectie gympen, 160 paar in totaal. Niet een van zijn sneakergekke vrienden bezit zo'n grote verzameling. “Ze staan vaak te kwijlen voor die planken van mij“, zegt hij. Maar hij hoeft niet bang te zijn dat iemand zijn schoenen wil lenen, lacht Lopes. Hij leeft op uitzonderlijk kleine voet, op maat 40.

Zeven jaar geleden, toen hij als verkoper bij de Amsterdamse sportschoenenwinkel Sub Zero ging werken, begon zijn verzamelwoede. Gemiddeld geeft hij zo'n 200 euro per maand uit aan nieuwe sneakers. “Ik krijg personeelskorting“, zegt hij ter verontschuldiging.

Elke subcultuur heeft zich sneakermerken toegeëigend. Maar Lopes is een alleseter. Zijn lievelingspaar - zilverkleurige Micropacers met een stappenteller in de linkerschoen - is weliswaar van Adidas, maar hij heeft ook sneakers van Nike, Vans, Quick en Fila. “Ik koop van alles, van classics tot supermodern.“

Vintage-gympen vindt hij op Ebay. Op deze internationale veilingsite worden regelmatig schoenen aangeboden die niet in Europa zijn uitgebracht. “Nee, een leek ziet daar niks bijzonders aan. Maar sneakerfreaks hebben oog voor aparte schoenen.“

Hij draagt zijn sneakers met een mooie strik. “Geen slagen erin, ik hou van strak geveterd.“ En voordat hij zijn schoenen 's avonds opbergt, neemt hij ze af met een nat doekje. Vooral de rand langs de zolen moet onberispelijk zijn, vindt hij.

Bij hem in de winkel komen ook klanten van veertig, vijftig jaar. Waarom niet, zegt Lopes. “Onder een pak kunnen sneakers ook mooi staan.“ Het enige waar hij een hekel aan heeft zijn klanten die proberen hip te zijn. “Ze begrijpen de sneakers niet, hebben er geen band mee. Dat doet weleens pijn aan mijn ogen.“

Bij elke gelegenheid en bij elke stemming hoort een ander paar sneakers, verduidelijkt hij. Felle kleuren zijn geschikt voor onder een korte broek. Donkere kleuren zijn meer voor in de winter.

Wat hij draagt als hij naar een feest gaat? Fleurige of flitsende sneakers, afhankelijk van zijn bui. En naar een begrafenis? Geen sneakers, zegt Rydell Lopes heel beslist. Hij heeft ook twee paar “nette schoenen“.

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens