Serieuze onderwerpen op heerlijk zomerse plaat

Ammunitie genoeg op de vierde cd van Tim Easton, maar verwacht geen zwaar geschut. Folkzangers hebben nogal de neiging om al het leed van de wereld te bezingen, maar Easton doet niet aan zwaarmoedigheid en navelstaarderij. Integendeel: dit is een heerlijk zomerse plaat.

CD pop Tim Easton. Ammunition New West

Niet dat Easton geen serieuze onderwerpen aansnijdt: zelden zo'n welluidend protest tegen het Amerikaanse fundamentalistische christendom gehoord als hier in J.P.M.F.Y.F.: “Jesus, protect me from your followers/the ones that always speak in anger/spitting in the face of love/with one hand on the bible/the other one on their purse.'

De tekst spreekt hier voor zichzelf; de muziek is prettig warm en wars van venijn.

Dromerig, maar toch met beide voeten op de grond - dat kom je niet vaak tegen. Nu eens (bijvoorbeeld in de nummers News Blackout en C-Dub) doet Easton aan de vroege Dylan denken: dezelfde stembuigingen wanneer de woorden zijn mond uitstromen. Op andere momenten, zoalsbij het nummer O People, brengt de zanger de rustige kant van Lennon in herinnering.

CD pop

Tim Easton. Ammunition ****

New West

Tim Easton treedt in Nederland nog op op 12 mei, in club Backstage in Deventer, op 13 mei, in Huis Verloren in Hoorn; en op 14 mei in het Patronaat in Haarlem.

    • Bart Jippes