Rechtbank Haarlem niet veilig genoeg

Willem Endstra (links) met Willem Holleeder op een bankje voor het kantoor van Endstra in Amsterdam-Zuid in 2001. (Foto Quote) Amsterdam 11 mei 2001 Willem Holleeder en Willem Endstra copyright Quote Geen naam publiceren Quote

De eerste openbare zitting in de zaak tegen Willem Holleeder is verplaatst naar Schiphol, omdat de politie niet in staat was om de rechtbank in Haarlem adequaat te beveiligen. De rechtbank Haarlem houdt om die reden morgen zitting op de nevenvestiging op Schiphol.

Holleeder en de zes medeverdachten die nog vastzitten, worden vervolgd voor afpersing van vier vastgoedhandelaren, onder wie de in de 2004 vermoorde miljonair Willem Endstra. Endstra zou Holleeder 20 miljoen euro hebben betaald.

De beveiliging van de rechtbank Schiphol is in handen van de Koninklijke Marechaussee die speciale teams inzet. Deze zwaarbewapende leden van de militaire politie worden normaal ingezet voor de beveiliging van risicovluchten op de luchthaven Schiphol.

Volgens een woordvoerder van de politie Kennemerland, waaronder Haarlem en Schiphol vallen, is voor deze locatie gekozen op basis van een risicoanalyse van de zaak tegen de bende Holleeder. Over de aard van de risico’s wil de politie geen enkele mededeling doen. Ook op concrete vragen over bijvoorbeeld vluchtgevaar van de verdachten, wil de politie niet ingaan.

Hoofdverdachte Holleeder is onlangs om onduidelijke redenen overgeplaatst naar de extra beveiligde gevangenis in Vught.

De publieke belangstelling voor de zaak tegen Holleeder is volgens een woordvoerder van de rechtbank ongebruikelijk groot. „Naast de gebruikelijke media-aandacht, zijn er zijn ruim dertig verzoeken geweest van het gewone publiek om de zaak bij te kunnen wonen”, aldus de woordvoerder.

„Het gebeurt niet vaak dat een vereniging uit Maastricht zich meldt met ze vraag of ze met een groep van twintig mensen langs kan komen.”