Prestaties Ajax worden Blind fataal

Ajax heeft trainer Danny Blind vanochtend ontslagen. Volgens de clubleiding heeft Blind, samen met zijn assistenten Ruud Krol en Gerard van der Lem, op meerdere vlakken gefaald.

„In deze staf hadden wij onvoldoende vertrouwen”, verklaarde technisch directeur Martin van Geel vanochtend in een toelichting. Over een opvolger is volgens hem nog geen beslissing genomen. „We noemen nu geen namen. Wij zijn op zoek naar de juiste mensen en dat kan opeens heel snel gaan.” In de wandelgangen wordt voortdurend Henk ten Cate, nu nog assistent-trainer bij Barcelona, genoemd, maar die zou met zijn ja-woord willen wachten tot na de finale van de Champions League volgende week woensdag.

Het vertrek van Blind komt niet onverwacht, ook al had hij nog een contract voor een jaar. Afgelopen zondag veroverde hij met Ajax nog de nationale beker en plaatste de club zich via de play-offs voor de voorronde van de Champions League. Maar die resultaten konden niet verbloemen dat er gedurende het seizoen slecht werd gevoetbald.

Het bestuur verwijt Blind dat Ajax niet „daadwerkelijk” heeft meegestreden om het kampioenschap, dat van attractief en aanvallend voetbal geen sprake was en dat spelers zich onvoldoende ontwikkelden. In de competitie werden maar liefst 42 punten gemorst.

„We hebben vorig jaar mei uitvoerig met Blind gesproken. Hij wilde Rosenberg, Lindenbergh en Juanfran als versterking en die heeft hij gekregen”, verklaarde voorzitter John Jaakke vanochtend. „Danny was dus tevreden over het team.”

Blind trad op 14 maart 2005 aan als hoofdcoach. Hij verving toen Ronald Koeman, die na een nederlaag in de strijd om de UEFA Cup tegen Auxerre vertrok. Blind was maar liefst twintig jaar in dienst van Ajax. Eerst als speler, later als jeugdtrainer, hoofd opleidingen en vervolgens als hoofdtrainer. „Natuurlijk zijn Blind en ook Ruud Krol coryfeeën. Er zal wel de nodige tijd overheen gaan, maar wellicht zijn zij voor de club te behouden”, zei Jaakke.

De besluitvorming omtrent de positie van de trainers heeft, volgens Ajax, pas gisteravond plaatsgevonden tijdens een bijeenkomst van directie en commissarissen. Blind was er al langer van overtuigd dat hij moest vertrekken. En dat werd door veel supporters betreurd. „We hopen die fans toch weer voor ons te kunnen winnen.”