Postzegelfraude in Spanje

Een Spaans miljardenfonds met beleggingen in postzegels, schilderijen en antiek is gisteren als een zeepbel uit elkaar gespat. Met invallen in de hoofdkantoren van Fórum Filatélico en Afinsa heeft de politie een einde gemaakt aan een beleggingsfraude die alle andere zwendel in Spanje’s rijke oplichterijgeschiedenis in omvang lijkt te overtreffen. 350.000 beleggers zouden zijn gedupeerd, voor een bedrag van tussen 3,5 tot 5 miljard euro.

Het postzegelfonds hadvolgens de politie de klassieke opbouw van de piramidefraude. Met de inkomende beleggingsgelden werden de beleggers uitbetaald. Daarbij kregen ze een jaarlijks rendement gegarandeerd dat opliep tot zes procent, ruim boven de vaste rentevergoeding op bankrekeningen en deposito’s.

De politie arresteerde gisteren negen medewerkers van de fondsen. Bij een van hen werd thuis tien miljoen euro in contanten aangetroffen, het hoogste geldbedrag in cash waar de politie ooit beslag op legde.

De regering is niet van plan compensatie te betalen. Wel werd vanochtend een verscherping van de regelgeving aangekondigd. Beleggingen in postzegels, kunst en antiek onttrekken zich tot nu toe aan een controle. Spanje kent een lange geschiedenis van frauduleuze beleggingsfondsen, die meestal eindigen in een langdurige juridische afwikkeling. In maart werd het land nog opgeschrikt door een miljardenfraude in de bouw in Marbella, waarbij een groot deel van het gemeentebestuur betrokken was.