Plezier uitstralen

Waarom ben je overgestapt?

„Ik heb al eerder in de marketing gewerkt. Na mijn opleiding tot docent Engels wist ik dat ik niet alleen het onderwijs in wilde, maar het doceren met het bedrijfsleven wilde combineren. Ik ben toen drie jaar lang als marketingmedewerker gaan werken bij EF, een organisatie op het gebied van internationaal onderwijs. Daarna stapte ik over naar de werving en selectie en werd ik intercedent. Ik hielp vooral studenten aan een bijbaan, bijvoorbeeld bij de NS en bij callcenters. Maar na een halfjaar begon het te kriebelen. Ik miste de verkoop. Ik ben blij dat ik nu weer een bedrijf op de kaart kan gaan zetten.”

Wat vind je zo leuk aan verkopen?

„Dat zit in mij. Ik werkte al toen ik jong was in winkels. Zelf ben ik makkelijk enthousiast over producten. Dan straal ik plezier uit en krijg ik ook anderen enthousiast. Ik hoef het niet te spelen. Het bedrijf waarvoor ik nu net werk, bestaat pas sinds januari in zijn nieuwe vorm. We verkopen online psychologische tests die bedrijven bij hun beoordelingsgesprekken kunnen gebruiken. We zijn nu nog niet zo bekend, maar ik wil ervoor zorgen dat we groeien. Mijn ambitie is dat we straks de beste van Nederland zijn en ook over de grens kunnen kijken.”

Hoe ben je aan de baan gekomen?

„Via mijn netwerk. De dochter van mijn huidige baas was een klant van mijn oude werkgever in Utrecht. Zij deed veel van de werkzaamheden die ik nu doe voor haar vader, maar ze wilden er geen familiebedrijf van maken. Ik ben eerst bij haar op gesprek geweest, dat klikte meteen. Het is erg fijn dat er geen strakke hiërarchie in dit bedrijf zit. Ik zeg gewoon Bert tegen de baas.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

„Voorlopig blijf ik hier nog werken. Over twintig jaar zie ik mezelf wel weer terug in de werving en selectie, maar dan liever als loopbaanbegeleider of coach. Ik wil in ieder geval niet meer werken als intercedent, omdat ik vind dat je dan te veel ad hoc werkt. Dat is even leuk, maar alleen maar van opdracht naar opdracht gaan is niet prettig. Ik hou juist van doelen op de lange termijn. Ook zie ik mezelf in de toekomst wel voor de klas staan, maar niet als docent Engels. Misschien kan ik trainingen gaan geven. Als kind heb ik in Spanje, Engeland en Saoedi-Arabië gewoond vanwege het werk van mijn vader. Ik zie mezelf nog wel eens in het buitenland gaan werken.”

Janna Laeven

    • Janna Laeven