Pechtold stelt zich kandidaat bij D66

Minister Alexander Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) zal zich vanavond op een partijbijeenkomst in Hengelo kandidaat stellen voor het lijsttrekkerschap van D66.

Dat bevestigen bronnen in de partij. Pechtold zelf wil niet reageren. Hij laat weten dat hij voor de afdeling Overijssel zal spreken over de toekomst van D66. In Hengelo haalde zijn partij bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen geen enkele zetel.

De toespraak op de regiovergadering in Hengelo had Pechtold eerst afgezegd. Volgens partijgenoten zou hij van plan zijn geweest om deze week een zaal in het Haagse perscentrum Nieuwspoort te reserveren om zijn kandidatuur bekend te maken. In het weekend zou hij hebben bedacht dat hij onder D66-leden wil zijn als hij aankondigt de nieuwe partijleider te willen zijn.

Tot nu toe is Pechtold de enige kandidaat voor het D66-lijsttrekkerschap. D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan, die zich volgens partijgenoten zeker ook kandidaat zal stellen, heeft gezegd dat ze eerst het partijcongres afwacht van aanstaande zaterdag in Zutphen. Ze wil zien hoe haar fractievoorzitterschap, sinds het aftreden van Boris Dittrich begin februari, en haar ideeën vallen bij de leden. Van der Laan noemde haar partij in een recent interview ongeloofwaardig en ze gaf D66 het rapportcijfer 4. Ook zei ze dat haar droomkabinet een kabinet was met de PvdA van Wouter Bos en de VVD van Mark Rutte, ‘Nieuw Paars’.

Partijgenoten gingen er de afgelopen tijd van uit dat Pechtold zich wellicht te beschadigd voelde voor het lijsttrekkerschap, door zijn uitspraken in Opzij, begin dit jaar. Daarin zei hij dat de Haagse politiek volgens hem „vuil en vunzig” was.

    • Petra de Koning