Oud-LPF-minister Roelf de Boer in college Rotterdam

Voormalig LPF-minister Roelf de Boer wordt wethouder havenzaken voor de VVD in Rotterdam. De Boer (1949) is op dit moment voorzitter van Deltalinqs, de belangenvereniging van bedrijven in de Rotterdamse haven. Hij is ook voorzitter van de Rotterdam Port Promotions Council en van KNV, een werkgeversorganisatie van wegvervoerders. In het kabinet Balkenende I (juli 2002-mei 2003) was De Boer minister van Verkeer en Waterstaat voor de LPF.

Ook een tweede kandidaat-wethouder in Rotterdam onderhoudt zakelijke banden met zijn toekomstige portefeuille. Hamit Karakus, beoogd wethouder wonen voor de PvdA, is nu nog adjunct-directeur van Atta Makelaars. Atta bemiddelt voor tal van nieuwbouwprojecten in Rotterdam. De van origine Turkse Karakus is sinds drie jaar vice-voorzitter van het Rotterdamse afdelingsbestuur van de PvdA en geldt als dé verrassing van het nieuwe gemeentebestuur.

Morgen worden de acht nieuwe wethouders gepresenteerd. Na negen weken onderhandelen hebben PvdA, CDA, VVD en GroenLinks een akkoord bereikt. Verkiezingswinnaar PvdA (18 zetels) wilde per se een brede coalitie, nadat Leefbaar Rotterdam (14 zetels) samenwerking weigerde. Een eerste poging met VVD, CDA en SP strandde, waarop GroenLinks in beeld kwam. De PvdA krijgt drie wethouders, VVD en CDA elk twee en GroenLinks één. Het vorige college had zeven wethouders.

De overige PvdA-wethouders zijn Dominic Schrijer (1968), deelraadbestuurder in Charlois, en Jantine Kriens (1954), raadslid. De tweede VVD-kandidaat is Jeannette Baljeu (1967), tot voor kort deelraadbestuurder in Hoek van Holland en sinds 7 maart raadslid. Voor het CDA treden twee wethouders uit het vorige college opnieuw aan. Leonard Geluk (1970) krijgt zeer waarschijnlijk de portefeuille onderwijs & jeugd, Lucas Bolsius (1958) de portefeuille financiën. Tot ongenoegen van Leefbaar Rotterdam gaat de portefeuille integratie & cultuur naar Orhan Kaya, die als fractievoorzitter van GroenLinks zeer kritisch was over het vorige collegebeleid ten aanzien van integratie en islam.