NS: boete Canadees onterecht

De Nationale Spoorwegen wil een Canadese bevrijder die afgelopen woensdag een boete kreeg zijn geld graag teruggeven, maar het spoorwegbedrijf kan hem niet vinden.

De veteraan reisde op 3 mei van Amsterdam naar Arnhem, maar had bij het loket een kaartje voor Haarlem gekregen. Het kwam hem op een boete van de conducteur te staan, die door het huidige boetebeleid geen andere mogelijkheid had. Vakbonden hebben om die reden kritiek op dit beleid.

Ooggetuigen schreven brieven naar deze krant, waarin zij melding van het voorval maakten. „Het was een zeer oude en hevig trillende man”, schreef een van hen. De NS pikte de berichten op en besloot de man te gaan zoeken.

„Dit lijkt heel sterk op een vergissing”, aldus een woordvoerder. „Haarlem, Arnhem – zo’n verspreking is snel gemaakt. Zeker in het Engels. We willen de man bellen om hem te zeggen hoe hij zijn geld terug kan krijgen.”

Omdat het systeem van de NS op achternaam werkt en niemand de naam van de Canadees weet, is de man vooralsnog onvindbaar. „Er worden iedere week zo’n 10.000 boetes uitgeschreven”, zegt de woordvoerder. „Het is onmogelijk al die gevallen één voor één onder de loep te nemen.”

De NS zoekt nog steeds naar manieren om de oud-oorlogsstrijder te vinden voordat hij teruggaat naar Canada. Lukt dat niet, dan komt het uiteindelijk alsnog goed, verzekert de woordvoerder. Het duurt dan alleen wat langer. „Al dit soort voorvallen komen langs de verwerking van de klantenservice, die beoordeelt of boetes terecht zijn. Iedereen zal alert zijn op een adres uit Canada. Dat duurt alleen wel een paar weken.”