Marsalis huisartiest op Rotterdams North Sea

De Bird Award, de jazzprijs die het North Sea Jazz Festival sinds 1985 uitgeeft, heet voortaan Paul Acket Award. Het festival houdt hiermee de naam van de overleden concertorganisator Paul Acket, die het driedaagse jazzfestival in 1976 oprichtte, in ere.

De 31ste editie van het North Sea Jazz Festival, van 14 tot en met 16 juli, vindt plaats op de nieuwe locatie, Ahoy’ Rotterdam. Om de nieuwe start na de verhuizing uit Den Haag extra nadruk te geven, krijgen de dertien zalen de naam van één van grote rivieren van de wereld. Het voormalige sportpaleis wordt niet de plek voor de grote acts; beide publieksringen worden afgehangen met gordijnen. Ondertussen transformeert de grootste beurshal van Ahoy’ tot een Rotterdamse versie van de Haagse Statenhal.

De Amerikaanse saxofonist Branford Marsalis is dit jaar de artist in residence. Naast een klassiek getint programma met een orkest gedenkt hij, samen met zijn kwartet, saxofoonlegende John Coltrane met een uitvoering van diens magnum opus A Love Supreme. Marsalis’ trio-optreden met legende Roy Haynes kan worden beschouwd als een eerbetoon aan deze drummer.

Verder staan op het programma optredens van onder andere Wayne Shorter, Paco de Lucia, Jamiroquai, Van Morrison, Randy Newman, Paul Weller, Sergio Mendes en Herbie Hancock. Nederlandse inbreng is er van musici als Piet Noordijk, Pierre Courbois, Benjamin Herman, Eric Vloeimans, Yuri Honing en Fay Claassen. Joost Buis mag de jaarlijkse compositie-opdracht uitvoeren.

Net als de vorige jaren is een deel van het aanbod ondergebracht in speciale themaprogramma’s. ‘American Folk in Jazz’ benadrukt met namen als gitarist Bill Frisell in hoeverre jazzmusici zich door stromingen als blues en folk laten beïnvloeden. Ook is er veel aandacht voor fusion, met de lang niet in Nederland aanwezige meestergitarist Jeff Beck, Fourplay en Joe Zawinul die met de WDR Big Band materiaal van Weather Report speelt.

Op soul en hiphopgebied heeft het North Sea Jazz de vernieuwende rapper Kanye West, nieuwe soulzangeres Leela James en de oude souldiva Bettye Lavette uitgenodigd. Veel musici in jazzstad New Orleans verloren als gevolg van orkaan Katrina hun huizen, instrumenten en studio’s.

Daarom is er veel speelruimte voor getroffen artiesten uit die streek: The Neville Brothers, Irma Thomas, Dr. John en Dr. Michael White.