Lezers boos op conducteur

In ik@nrc.nl (nrc.next, 9 mei) staat hoe de NS op 4 mei een oorlogsveteraan beboette.

Lezers richten hun pijlen niet alleen op de NS maar ook op de auteur van het stukje.

Zoals gebruikelijk las ik ook op 8 mei ik@nrc.nl. Meestal is het een geestig en onschuldig voorvalletje van een van uw lezers. Dit maal kwam ik bedrogen uit, ik was letterlijk flabbergasted. Recentelijk hadden mijn vrouw en ik het nog over redenen waarom je als Nederlander nog trots op je vaderland kunt zijn. Wij hadden het met die vraag niet makkelijk. Het stemt terecht zeer treurig dat sommigen in Nederland zo “plichtsgetrouw' zijn; het doet mij denken aan ruim zestig jaar geleden!

J.A.R. de Witte Krimpen a/d IJssel

Ook ik bevond mij in de bewuste trein waar het voorval zich voltrok. Hierbij moet ik wel wat bekennen: ik ben een jonge lezeres van NRC en ook bij mij schort het aan historisch besef.

De oude man, met opvallend “opgepimpt' uniform, was voor mij dan ook vooral een zeer oude en inderdaad hevig trillende man die een boete kreeg!

Tevens viel mij de man op die tegenover hem zat... Het was een gezonde en jonge Nederlander, mét geldig vervoersbewijs, die bij het beboeten van de oude man zich wijselijk leek te verdiepen in het prachtig zomers voorbij glijdend Nederlands landschap. Hij kon zich deze mijmering veroorloven omdat het historisch besef bij hem wel goed zat.

Na zijn stukje in deze krant hoop ik dat hij in het vervolg ook dit besef omzet in het handelen, wat hij kennelijk wel van mij verwachtte.

Vera van der Does Nieuwegein

De enig juiste reactie op zoveel lompheid zou zijn geweest als Michael van der Valk zich voor zijn landgenoten had verontschuldigd en zelf de boete voor de veteraan had betaald. Ik hoop dat hij dit heeft gedaan maar uit bescheidenheid dit niet heeft vermeld. Anders had hij deze ervaring beter voor zich kunnen houden.

H.A. Ross Nijmegen

Het stukje van Michael van der Valk vond ik heel ontroerend en het vervulde me met diepe schaamte.

Doeko Bosscher Groningen

Ik wil de inzenders bedanken voor de hartverwarmende steunbetuigingen. Enkele briefschrijvers richten zich tot de berichtgever. Hopelijk richten ze zich ook tot de NS.

Michael van der Valk