Kwal reageert binnen 700 nanoseconden

Rotterdam. Kwallen behoren tot de snelst reagerende dieren. Een luttele 700 nanoseconden verstrijken tussen het moment waarop een prooidier langs de voelhaartjes op een tentakel strijkt en het moment dat daaruit een minuscule harpoen schiet. Duitse biologen hebben voor het eerst de reactiesnelheid van kwallen gemeten met een camera die 1,43 miljoen plaatjes per seconde schiet.

Een nanoseconde is een miljardste seconde. Een oogknippering duurt circa 70 milliseconden, honderdduizend keer langer dan de kwal nodig heeft om te vuren. De netelcellen die kwallen gebruiken om prooidieren te vangen liggen aan het oppervlak van het kwallenlijf en de tentakels. Vanuit de netelcellen kunnen giftige harpoentjes schieten die met een draad aan de kwal verbonden zijn.

Een harpoentje weegt een miljardste gram. Omdat het afschieten gebeurt met een zeer hoge versnelling is daarvoor een zeer hoge druk vereist van 7 miljard pascal, de druk die gepaard gaat met het afvuren van sommige kogels. De harpoen legt een afstand af van 13 micrometer (een miljoenste meter) met een gemiddelde snelheid van 50 km per uur.