Justitie verhoort reporters Telegraaf

Twee journalisten van dagblad De Telegraaf zijn dinsdag langdurig verhoord op verdenking van schending van staatsgeheimen.

Verslaggevers Joost de Haas en Bart Mos publiceerden in januari dat het hele dossier van de zaak Mink K. in handen was van de drugsmaffia en dat uit AIVD-stukken was gebleken dat K. opsporingsambtenaren had omgekocht.

De Haas en Mos beriepen zich tijdens het verhoor, dat enkele uren duurde, op hun journalistieke verschoningsrecht en gaven geen antwoord op de vraag wie hun bronnen waren. De journalisten stelden wel DNA-materiaal en vingerdrukken beschikbaar en namen deel aan een handschrifttest.

„De krant ging in januari in het algemeen belang over tot publicatie van delen uit de schokkende verdenkingen over corruptie in de hoogste kringen van politie en justitie”, schrijft De Telegraaf vandaag. Bas Le Poole, advocaat van de twee journalisten, verbaast zich over deze aparte zaak. „Justitie neemt de publicatie duidelijk hoog op. Maar uitgerekend Donner, minister van Justitie, vond dat De Telegraaf in die publicatie omzichtig met de informatie om was gegaan. Ze zouden juist dankbaar moeten zijn voor wat die twee hebben gedaan.”

Volgens Poole heeft Justitie nog geen besluit genomen over strafrechterlijke vervolging. Wie veroordeeld wordt voor schending van staatsgeheimen kan een celstraf van zes jaar krijgen.

Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het vreemd dat justitie de beide journalisten als verdachten beschouwt. „Dit is vragen naar de bekende weg: journalisten hoeven hun bronnen niet vrij te geven. Dit is wel een erg omslachtige manier om opheldering te vragen. Justitie had het ook met een telefoontje afgekund. Een verhoor met DNA-onderzoek en vingerafdrukken... het lijkt een toneelspel dat wordt opgevoerd om de verslaggevers onder druk te zetten.”

Bruning kan zich geen ander geval herinneren waarbij Nederlandse journalisten verdacht worden van schending van staatsgeheimen. De NVJ heeft vandaag overleg met justitie.