Italiaanse amandelkoekjes

Voor 50 tot 60 stuks:150 gram blanke amandelen125 gram boter200 gram suiker2 eetlepels anijslikeur of Pernod 1,5 eetlepel whisky1 eetlepel anijszaadjes3 grote eieren300 gram bloem1,5 theelepel bakpoeder

Je hebt tegenwoordig van die vakantieboeken waarin de hoofdpersoon een moord oplost en hij of een ander zich tegelijk een goede kok betoont.

Een voorbeeld van dit genre is „Een koekje van eigen deeg” van Diane Mott Davidson. Dit boek bevat diverse recepten, waaronder een voor biscotti – amandelkoekjes. Bezoekers van Toscane kennen ongetwijfeld deze lekkernij, die wordt gedoopt in dessertwijn uit de streek (vin santo). Ik maakte een eigen versie van dit recept.

Rooster de amandelen lichtbruin in een koekenpan met antiaanbaklaag. Laat ze afkoelen en hak ze dan in stukjes. Smelt de boter en laat die afkoelen. Roer in een grote kom de boter en de suiker door elkaar. Doe er de likeur, whisky, anijs en gesnipperde amandelen bij. Meng de eieren door de likeurmix. Zeef de bloem met het bakpoeder boven de kom en roer dit alles voorzichtig door de mix. Dek de kom af met plastic folie en zet hem minstens drie uur, of een hele nacht, in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Vet een bakplaat in of leg er bakpapier op. Verdeel het deeg in drie gelijke stukken. Maak van elk stuk een reep van 25 tot 30 centimeter lang, 5 centimeter breed en 1 centimeter dik. Leg de repen met tussenruimte op de bakplaat. Bak ze 20 minuten in de oven. Laat ze even afkoelen en snijd ze dan in plakken van ongeveer 1 tot 1,5 centimeter. De plakken (koekjes) moeten nogmaals worden gebakken om knapperig te worden. Leg ze met de zijkant omhoog op de bakplaat en bak ze nog eens 10 tot 15 minuten, tot die zijkant lichtbruin is. Laat de stukjes afkoelen en bewaar ze in een trommel.

Je kunt de koekjes dopen in gesmolten chocola. Of in vin santo. Italië lonkt zonder dat u daadwerkelijk de Alpen hoeft over te trekken.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: opgepimpte pap.

    • Annelène van Eijndhoven