“Ik zal je wel krijgen, journalistje!'

Maandagavond braken er rellen uit in Amsterdam. Een journalist komt in het nauw.

Omstanders helpen hem, met beelden die ze vastlegden op hun mobiele telefoons.

Beelden van rellen in de Leidsekruisstraat, maandagavond, gemaakt door een getuige met mobiele telefoon.

Leidseplein, negen uur 's avonds. De feestelijke huldiging van Ajax, winnaar van de KNVB-beker, is net voorbij. Het balkon van de Stadsschouwburg is nog geen tien minuten leeg, of op het plein ontvouwt zich een heuse veldslag.

Dichtbij de schouwburg raken supporters slaags met elkaar. De mobiele eenheid (ME) reageert direct en besluit de menigte van het Leidseplein weg te drijven. Maar na enkele minuten breken er rellen uit aan alle kanten van het plein. Hooligans weten langs de politiecordons te glippen, en gaan richting Kleine-Gartmanplantsoen en Leidsekruisstraat.

Ondertussen proberen politie en ME met traangas de menigte uiteen te drijven richting Vondelpark en het Max Euwe Plein. De verslaggever van deze krant raakt bijna knel tussen twee ME-cordons, de een gewapend met een waterkanon, de ander met traangas. Om half tien is het Leidseplein ontruimd. Het plein oogt chaotisch, met overal plastic, vuurwerk, glas en een enkel brandje.

Maar de rust is nog lang niet weergekeerd. Traag trekken de hooligans richting Vondelpark, een spoor van vernieling achterlatend. Vuilnisbakken worden in brand gestoken. Honderden fietsen veranderen in stapels verwrongen metaal.

Net op het moment dat het lijkt of de politie de situatie onder controle heeft, laait het geweld weer op in de Leidsekruisstraat: een politiebusje wordt totaal verwoest. Na flink wat gevechten waarbij bierflessen en straatstenen in het rond vliegen, is het rond half elf weer rustig.

Elders in de omgeving van het Leidseplein vertellen omstanders wat zich voor hun ogen heeft voltrokken. Van de vernieling van het busje hebben ze met hun mobiele telefoons filmopnames gemaakt die ze tonen aan deze verslaggever.

Dat wordt echter opgemerkt door drie passerende hooligans. Een van hen is potig en waarschijnlijk van buitenlandse komaf. De andere twee zijn jonger, hooguit 25. “Geen beelden van onze maten. Ik zal je wel krijgen, journalistje“, schreeuwen ze.

De hooligans - ze ogen gedrogeerd - zijn er ten onrechte van overtuigd dat de bewuste filmbeelden in de telefoon van deze verslaggever staan. Hij wordt vastgepakt en zijn mobieltje wordt hem hardhandig ontnomen.

De hooligans verlaten kalm de straat. Nu schieten omstanders deze journalist van alle kanten te hulp. Diverse mensen staan de filmpjes op hun gsm af. Een man biedt aan om beelden van de diverse telefoons te downloaden op de harde schijf van zijn laptop, die hij bij zich heeft. Iemand anders komt met een beschrijfbare cd-rom aanzetten om de foto's en filmpjes op te slaan. Dit is civic journalism in de praktijk.

Van alle kanten stromen vrijwilligers toe om hun verhaal te vertellen. Compleet met bewegend beeld en geluid van de relschoppers.

www.nrc.nl: gsm-beelden