Hulp Suriname komt op gang

De Nederlandse hulpstroom naar het overstroomde rampgebied in Suriname begint langzaam maar zeker op gang te komen. Gironummers worden opengesteld, gemeenten zeggen financiële steun toe, en vanuit de Surinaamse gemeenschap in Nederland zijn verschillende hulpprojecten begonnen.

Asidonopo, aan de bovenloop van de Surinamerivier. Ook de Lawa en Marowijne zijn overstroomd, Boven-Suriname en Zuid-Marowijne zijn tot rampgebied verklaard. Ruim 150 dorpen van indianen en marrons (nazaten van gevluchte slaven) zijn getroffen. Foto De Ware Tijd/Hijn Bijnen Verkeer binnen Asidonhopo Het overstroomde dorp Asidonhopo aan de Suriname. Dit is een van de ten minste 120 dorpen in Suriname die door de wateroverlast zijn getroffen. Foto De Ware Tijd/Hijn Bijnen De Ware Tijd

Hevige regens zorgen sinds afgelopen zondag voor zware overstromingen in het binnenland van Suriname. Zeker 120 dorpen zijn getroffen en 70 dorpen staan voor het grootste deel onder water. Zo'n 20.000 tot 25.000 Surinamers hebben hun huis verloren. Precieze aantallen zijn nog niet bekend. Het regent nog altijd en meteorologen voorspellen dat dat de komende dagen zal aanhouden.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben gironummer 797 ten name van SHO Den Haag opengesteld. Kerkinactie en ICCO hebben daar inmiddels gezamenlijk 100.000 euro op gestort. De gemeentes Amsterdam en Rotterdam, waar veel Surinamers wonen, hebben beide 250.000 euro beschikbaar gesteld.

In Amsterdam wijdt de Surinaamse radiozender Tamara vandaag het hele dagprogramma aan de overstroming. De zender heeft gironummer 218 ten name van ZZg/Zeist geopend. In Den Haag komen vanavond het Surinaams Entrepeneurs Platform (SEP), de gemeente Den Haag en ontwikkelingsorganisatie Cordaid bijeen, om te beslissen over de te bieden hulp. “We sturen tenten, voedsel, medicijnen en geld, maar we moeten weten hoeveel precies nodig is“, zegt Grace Boldewijn, SEP-voorzitter. Boldewijn, in 2002 uitgeroepen tot Europese zwarte zakenvrouw van het jaar, juicht particuliere initiatieven toe, maar ziet de krachten liever gebundeld. “Als we één rekening openen zien we wat er gebeurt met het geld en kunnen we controleren of alles op de juiste plekken terecht komt. Het is belangrijk structuur in de hulpstroom aan te brengen.“ De Suriprofs, Surinaamse profvoetballers, zullen zondag na afloop van een voetbalwedstrijd een inzamelingsactie houden. De publieke omroep maakt zondagavond een programma over de zware overstromingen.

    • Patee van Zweden