Dollar uit de gratie op valutamarkt

De Amerikaanse dollar bereikte vanmorgen zijn zwakste koers in een jaar tegenover de euro, vlak voor een Amerikaans rentebesluit en de komst van een valutarapport van het ministerie van Financiën van de VS.

De euro steeg vanmorgen naar 1,2804 dollar per euro, het hoogste niveau sinds mei vorig jaar.

Op de valutamarkt wordt uitgekeken naar de precieze formulering die de Amerikaanse centrale bank toevoegt bij het rentebesluit dat vanavond valt. Algemeen wordt verwacht dat de geldmarktrente wordt opgeschroefd met een kwart procentpunt tot 5 procent. Dat is de zestiende achtereenvolgde keer, maar onzeker is of de centrale bank nu een pauze inlast.

Later vanavond komt het Amerikaanse ministerie van Financiën met het tweejaarlijkse rapport over het valutabeleid van Amerika’s handelspartners. De vraag is of China voor het eerst openlijk als manipulator van de nationale munt, de yuan, zal worden gekenmerkt. De meeste analisten verwachten van niet, omdat dit signaal een te hoge politieke lading zou hebben. Het Amerikaanse ministerie weigerde gisteren vooruit te lopen op het rapport, hetgeen de onzekerheid verhoogde. Het noemen van China als manipulator zou een teken zijn dat de VS de koers van de dollar zouden willen laten zakken. Volgens een bericht in een Chinese krant zouden economen er bij de Chinese regering op aandringen goud een belangrijker plek te geven in de nationale reserves, in plaats van dollars.

De Japanse yen bereikte zijn hoogste dollarkoers in acht maanden, op basis van de verwachting dat de Bank van Japan al in juni zijn rente zou kunnen gaan verhogen vanaf het huidige nultarief. De Japanse minister van Financiën Tanigaki waarschuwde vanmorgen dat sterke schommelingen in de wisselkoersen „onwenselijk” zijn. Japan grijpt al twee jaar niet meer in met interventies om de koers van de yen te beïnvloeden.

De Amerikaanse Harvard-econoom Martin Feldstein zei in Tokio dat Japan niet zou moeten interveniëren om de yen laag te houden, omdat het dan een protectionistische tegenreactie in de VS zou riskeren. Volgens Feldstein moet de dollar in waarde dalen om de VS concurrerender te maken, zodat het forse handelstekort van de VS kan worden gedicht. Feldstein is een van de mensen die wordt genoemd als mogelijke opvolger voor de huidige Amerikaanse minister van Financiën, John Snow.