De trend: de bank wordt overbodig

2006 Met banken

De rechter heeft onlangs bepaald dat de Postbank de schade moet betalen die ontstaat door de “tientjestruc' bij de treinkaartautomaat van NS. Nette man zegt: “U laat een tientje vallen.“ U bukt, andere nette man verwisselt de pinpas die u in de automaat stak. De bank moet de klant beter voorlichten, vindt de rechter.

NS gaat niet voorlichten maar maakt geen gebruik meer van de betaalautomaten zoals banken die ontwikkeld hebben. De NS-betaalautomaat leest de pas en onthoudt de inhoud even. Pas er in en er gelijk weer uit. De pas blijft zo in de hand. Een revolutie sinds de passen ruim vijftien jaar geleden werden ingevoerd. Vergeten de pas eruit te halen en ontvreemden van de pas met crimineel creatief straattheater is nu wel erg moeilijk geworden.

2007 Minder met banken

NS komt met electronic ticketing. Met een electronisch ticket loop je gewoon een station binnen en op een ander station loop je gewoon weer naar buiten. Geen munten, geen betaalautomaten, geen pincodes, geen strippen, geen straattheater.

Albert Heijn testte in 1987 het gebruik van pinpassen. Niet het grote succes van deze proef maar de dreiging dat Albert Heijn de pas landelijk zou gaan invoeren zette de banken aan tot de revolutie van betaalkaart naar pinpas. Ook een andere betaalrevolutie heeft Albert Heijn op zijn naam staan: één pas voor twee kaartsystemen: de AH-bonus en de Airmiles op één kaart.

Uw bank biedt voor elke rekening die u heeft nog steeds twee passen en evenzoveel pincodes; voor elke pinpas een en voor elke chippas ook een. Creditcards rekenen we even niet mee.

2054 Zonder banken

Albert Heijn en NS hebben hun systemen geïntegreerd. Eén pas voor alles. De electronic ticketing van NS is uitgebouwd tot een systeem dat het verblijf op een bepaalde plaats automatisch afrekent. Die plaats kan een zitplaats in een trein zijn, een theater, een park of een wc. Een krantje en croissantje erbij worden afgerekend met een digitale streepjescode, ook een betaalrevolutie die niet door banken ontwikkeld en geïntroduceerd is.

Als je een winkel binnenloopt en de bodem van je kaart is in zicht, dan laat de kaart dat bescheiden weten. Dit voorkomt betalingsproblemen bij volle boodschappenkarretjes. Voor mensen met een gat in hun pas is er een versie die begint te kriebelen als de bodem te veel zichtbaar wordt.

Banken doen alleen nog maar zaken met privacyridders die niet in de gaten hebben dat je anonieme passen kunt krijgen en dat je deze net zo vaak kunt wisselen als je wilt.

    • Leonard Verhoef Cognitief Psycholoog