‘Dalai Lama zaait weer tweedracht ’

De Chinese autoriteiten hebben gisteren een nieuwe aanval geopend op de Dalai Lama. Ze beschuldigen de geestelijke leider, die in ballingschap in India woont, ervan tweedracht te zaaien in Tibet en de godsdienstvrijheid op gewelddadige wijze te willen onderdrukken.

Aanleiding voor de uithaal zijn de vernielingen die – volgens het staatspersbureau Nieuw China – zijn aangericht in het Ganden klooster, één van de ‘Drie Grote Tempels’ van Tibet, bijna vijftig kilometer buiten de hoofdstad Lhasa. Zeventien priesters, aanhangers van de Dalai Lama, drongen op 14 maart het klooster binnen en haalden twee standbeelden omver, waaronder een van de beschermgod Dorje Shugden. Tien jaar geleden wees de Dalai Lama de cultus rond Dorje Shugden (‘Een kwade, bloeddorstige kracht’) openlijk af en sindsdien voeren volgelingen van de twee boeddhistische stromingen in en buiten Tibet strijd met elkaar.

Voor China, dat Tibet in 1950 bezette, biedt de Tibetaanse rivaliteit munitie de Dalai Lama te bekritiseren. Het Britse dagblad The Times berichtte vorige maand al over het incident in het Ganden-klooster, waarbij ook gevochten zou zijn in een aanpalend studentenhuis en het leger werd ingezet om het terrein af te zetten. Pas gisteren kwam Nieuw China er op terug, met onder andere de uitlating van de pro-China gezinde burgemeester van Lhasa, Norbu Dunshub, dat de „kliek” van aanhangers van de Dalai, „gesteund door Westerse krachten” overzeese conflicten tussen aanhangers en opponenten van Sugden China binnenbrengen.