Bondgenootschap Dell en Intel is als korstmos

Dell en Intell verkeren in de problemen. Het bondgenootschap tussen ‘s werelds grootste computerfabrikant en ‘s werelds grootste chipproducent was ooit profijtelijk voor beiden. Nu zorgt het voor winstwaarschuwingen van beide bedrijven.

De relatie zit eenvoudig in elkaar. Intel betaalt een groot deel van de reclamekosten van Dell en brengt Dell een gereduceerd tarief voor zijn chips in rekening. In ruil daarvoor belooft Dell louter Intel-chips te gebruiken – een godsgeschenk voor Intel, omdat de winst op de chipproductie afhankelijk is van het marktaandeel.

Het probleem is dat symbiotische relaties slecht bestand zijn tegen veranderingen. Denk maar eens aan korstmossen. Deze combinaties van algen en schimmels groeien samen veel sneller dan los van elkaar. Maar als zich ook maar enige vervuiling of verandering van de omgeving voordoet, slaat de relatie al snel om in een strijd.

De omgeving voor technologiebedrijven is duidelijk veranderd. De groei van de computerverkopen loopt terug. Het aantal verkochte pc’s zal dit jaar minder dan 10 procent stijgen, aldus schattingen van onderzoekers. De prijzen dalen zelfs nog sneller. Bovendien lijkt concurrent AMD nu een technologische voorsprong op Intel te hebben genomen.

De gevolgen van dit alles openbaren zich bij beide ondernemingen. Dell heeft zojuist zijn derde winstwaarschuwing binnen één jaar doen uitgaan. Intel heeft ook waarschuwingen laten horen, denkt aan het afsplitsen van zijn divisie voor geheugenchips en heeft beloofd voor één miljard dollar te bezuinigen op de kapitaaluitgaven. Beide bedrijven verliezen marktaandeel. En de aandelenkoersen zijn eveneens getroffen. Het afgelopen jaar is die van Intel met 20 procent gedaald en die van Dell met 38 procent.

Bovendien tonen de balansen van beide concerns steeds hogere uitstaande rekeningen en steeds grotere voorraden – vaak een teken dat de problemen zich opstapelen voor de toekomst. Als de samenwerking tussen Dell en Intel inderdaad uitdraait op een gevecht om de controle over de opbrengsten van een neergaande markt, zullen de winstwaarschuwingen elkaar in zeer hoog tempo opvolgen.

Robert Cyran

Voor meer commentaar uit Londen:www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Robert Cyran