Alcoholslot voor zware drinker

Den Haag. Zware drinkers in het verkeer krijgen vanaf 2009 te maken met het alcoholslot. Dat heeft minister Peijs (Verkeer, CDA) vandaag aangekondigd bij de presentatie van de nieuwste cijfers over het gebruik van alcohol door automobilisten. Al jarenlang is het percentage zware drinkers (boven de 1,3 promille) ongeveer gelijk, terwijl het totaal aantal automobilisten dat onder invloed rijdt, wel daalt. Deze bestuurders zijn verantwoordelijk voor tachtig procent van de verkeersongevallen die door alcohol worden veroorzaakt. Daarom zijn volgens de minister drastischer maatregelen nodig. Een alcoholslot is een blaasapparaat met startonderbreker dat wordt ingebouwd in de wagen van de notoire drinker. Die moet elke keer voor het starten van de auto een blaastest doen. Als hij teveel heeft gedronken, kan hij de auto niet starten.